Nieuws11 okt '11 20:11Aangepast op 11 okt '11 21:01

Slowaaks parlement verwikkeld in marathondebat

Auteur: Harmen Simon Teunis

Het Slowaakse parlement is dinsdagavond verwikkeld in een marathondebat. Op het debat volgt een stemming over het Europese noodfonds EFSF.

Het debat zal waarschijnlijk nog uren in beslag nemen nu een van de coalitiepartners heeft bezworen zich van stemming te onthouden.

"We gaan vandaag stemmen, maar het kan nog de hele nacht duren", zei partijleider Richard Sulik van Vrijheid en Solidariteits, die tegen uitbreiding van het Europese noodfonds is.

BNR-correspondent in Slowakije, Stefan Bos: "Er wordt gedebateerd en het ziet ernaar uit dat er geëist gaat worden dat de regering aftreedt en dat ze deze week uiteindelijk wel zullen instemmen."

Sociaal democraten ruiken bloed
De sociaal democraten lijken hun steun voor het noodfonds alleen te willen geven als er vervroegde verkiezingen komen. "De sociaal democraten willen bloed zien. Zij zien dat deze regering het niet goed doet en er veel interne strijd heerst. In ruil voor nieuwe verkiezingen zullen zij bereid zijn voor het noodfonds te stemmen. Dat doen ze ook omdat de voormalige premier graag zijn oude baan terug wil. De sociaal democraten willen weer in de regering komen en dat beheerst het debat op dit moment."

Slowakije: het zwarte gat in het hart van Europa
Premier Radicova is bang dat Slowakije door alle problemen rondom de stemming weer gezien wordt als zwarte zone, legt Bos uit. "Madeleine Albright, de Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken tijdens de Clinton-regering, omschreef Slowakije in de jaren '90 als het zwarte gat in het hart van Europa. In het debat zei Radicova dat het land weer die kant op dreigt te gaan als de Slowaken hun verantwoordelijkheid niet nemen."

Slowaken zijn boos
De Slowaken zijn boos. En dan niet eens op de euro, die in de ogen van de Slowaken toch wel erg duur is. Ze zijn vooral boos over de stemming over de uitbreiding van het noodfonds. Echt solidair zijn de Slowaken niet, vond Bos uit. "Waarom zouden wij het rijkere Griekenland moeten steunen. Als wij in de problemen zouden zitten, zouden de Grieken ons ook niet helpen", is de reactie van een van de Slowaken op de vraag van wat zij vindt van de stemming.

Sommige politici lijken deze mening te delen. Vooral de liberalen voelen weinig voor het instemmen met de uitbreiding van het noodfonds. Zij omschreven het noodfonds als de weg naar de hel en tijdsverspilling. Bos: "De partij vindt het onzin dat Slowakije zou meedoen met het noodfonds en zou meebetalen. Het is een beetje een populistische mening van de politici in kwestie".

Gerelateerde artikelen