Nieuws11 okt '11 16:45

Slowakije's lot verbonden aan EFSF

Auteur: Harmen Simon Teunis

De spanning is om te snijden in Slowakije. Premier Radicova heeft het lot van haar regering verbonden aan de stemming over het Europese noodfonds. Als de uitbreiding van het fonds toch wordt afgestemd, zit Slowakije tegelijkertijd in een diepe politieke crisis.

Correspondent Stefan Bos legt uit dat er flink wat spanning in Slowakije is en waarom het stemmen zo lang duurt. "Het duurt zo lang omdat het Radicova nog niet is gelukt om haar partijen dezelfde kanten op te laten kijken", legt Bos uit.

"De Slowaakse liberale partij voor vrijheid en solidariteit lijkt nog altijd een overeenkomst te dwarsbomen. De partij heeft het noodfonds zelfs omschreven als de weg naar de hel en tijdsverspilling. De partij vindt het onzin dat Slowakije zou meedoen met het noodfonds en zou meebetalen".

Vervroegde verkiezingen
Radicova lijkt veroordeeld tot de oppositie. Maar ook dat lijkt moeilijk, zegt Bos. "De grootste oppositiepartij wil wisselgeld. De partij wil vervroegde verkiezingen. Pas als die toezegging gedaan is, stemmen ze voor."

Ondertussen neemt de internationale druk op Slowakije toe. "Het is het laatste land dat in moet stemmen. En daarom heeft de hele eurozone nu problemen. Want zonder Slowakije kan de overeenkomst over het noodfonds niet doorgaan."

"Het zou heel goed kunnen dat het kabinet later vandaag gaat vallen en dat we vervroegde verkiezingen krijgen. Het kan ook nog zo zijn dat president een nieuwe premier aanwijst. Maar dat kan nog even duren want de president zit nu in Azië", zegt BNR-correspondent Stefan Bos.

Gerelateerde artikelen