Nieuws8 jan '14 11:00Aangepast op 8 jan '14 13:08

Persconferentie toestand Michael Schumacher

Auteur: BNR Webredactie

De beelden die gemaakt zijn met een camera op de helm van Michal Schumacher, tijdens diens ski-ongeluk van vorige week, worden zorgvuldig één voor één bekeken. Dat meldt de Franse aanklager Patrick Quincy in Albertville.

De belangrijkste bevinding in de persconferentie is volgens sportverslaggever Edwin Driessen het feit dat Schumacher niet bewust het risico heeft opgezocht door buiten de piste te gaan skiën. Dát hij zich off-piste bevond was in feite een ongelukje. "Hij maakte een wat ruime bocht, waardoor hij een meter of vijf buiten de piste terechtkwam. Hij probeerde dat te corrigeren en raakte daarbij een steen. Hij viel en kwam weer tegen een andere rots aan."

De beelden van de helmcamera moeten onder meer uitsluitsel geven over de snelheid die Schumacher had op 29 december in Méribel en de route die hij skiede. Bij het ongeluk, dat off-piste gebeurde, zijn de ski's flink beschadigd. De beelden zijn zeer nuttig voor de politie, meldt de Franse aanklager Patrick Quincy. Het ongeval zou gebeurd zijn op een plek waar een blauwe en een rode piste elkaar kruisten. Hij zou bijna tien meter buiten de piste zijn geraakt. Schumacher raakte met zijn skies een steen, waardoor hij viel en met zijn hoofd op een rots landde.

Om elf uur begon de persconferentie in het Franse Albertville, waar het arrondissement zetelt van de regio Grenoble, waar Michael Schumacher in een coma ligt. De aanklager komt met de voorlopige uitkomsten van een onderzoek naar de omstandigheden waaronder het ongeluk van de Formule 1-coureur plaatsvond. Die wordt al ruim anderhalve week in coma gehouden, nadat hij met zijn hoofd op een rots klapte. Een rots die lag op een strook tussen twee pistes.

'Skigebied verantwoordelijk'
Een Franse letselschadeadvocaat liet eerder weten dat dat hij het skigebied Méribel in de Franse Alpen verantwoordelijk acht voor het ongeluk van Schumacher, omdat de rots waarop hij terecht kwam tussen twee pistes lag. Bepaald geen kansloze zaak, meent letselschadeadvocaat Martin de Witte. "Ik heb het plaatje bekeken en het ziet er inderdaad wel apart uit. Het is een stukje off-piste gelegen tussen twee pistes. Het stukje waar Schumacher is gaan skiën ligt er echt tussenin."

Uiteindelijk is een skigebied zelf verantwoordelijk voor waarschuwingen voor gevaarlijke situaties. "Het pistegebied is de verantwoordelijkheid van de organisatie daar, ga je buiten de piste, dan is het eigen verantwoordelijkheid. Dat vindt ook niemand gek, omdat je weet dat het gevaarlijk kan worden. Dit is zo'n beetje zo'n grijs gebied." Of de familie Schumacher er echt werk van gaat maken is maar de vraag: "We weten niet of hij nog bijkomt en nog kan vertellen wat er is gebeurd. Anders moet je het doen met wat mensen hebben gezien of gefilmd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen