Nieuws14 feb '14 15:11

Van Rijn gaat decibellen tellen

Auteur: Melvin Captein

De volumeknop bij concerten en evenementen gaat omlaag. Dat heeft staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport afgesproken met verschillende brancheverenigingen.

Nu zijn er nog geen regels afgesproken, waardoor de volumegrens regelmatig piekt naar 110 decibel, "het volume van een kettingzaag", aldus Van Rijn. Dat moet fors dalen, naar 103 decibel.

"Er was eerst sprake van afspraken tussen de Nationale Hoorstichting en de brancheorganisaties. Dat heeft onvoldoende resultaat opgeleverd", aldus Van Rijn. "We hebben nu met de brancheorganisaties gesproken en zij hebben gezegd zelf hun verantwoordelijkheid te willen nemen. Het is heel goed dat dat gebeurt, maar het moet wel resultaat opleveren. Anders moet ik met wetten komen, en dat wil ik liever niet."

Volgens Van Rijn moet bij concerten niet alleen het volume omlaag. Ook zou er betere voorlichting over de schade van harde muziek moeten komen en zouden er standaard oordopjes moeten worden aangeboden. "De brancheverenigingen gaan ook zelf metingen verrichten om het geluidsniveau te controleren. Zo kan ik zien of die zelfregulering werkt."

Het voorkomen van gehoorbeschadiging wordt breder opgepakt dan alleen in concertzalen en op festivals, vertelt Van Rijn. "Er ligt een Europese richtlijn waarbij apparaten moeten waarschuwen als het volume te hoog staat. Iets wat overigens nog wel beter kan worden nageleefd."

Gerelateerde artikelen