Nieuws9 dec '14 18:17

"Het laatste schot is nog niet geschoten"

Auteur: BNR Webredactie

De vrouw die vannacht is geliquideerd in Amstelveen was zelf ook actief in de criminele wereld. Het gaat om de vriendin van Najib H., ook wel bekend als Ziggy, één van de machtigste figuren uit Amsterdamse onderwereld.

In de afgelopen 2,5 jaar zijn er al meer dan 15 personen vermoord uit het Amsterdamse criminele circuit, maar het is voor het eerst dat daarbij een vriendin van een crimineel het doelwit was. Maarten van Dun, misdaadjournalist bij Het Parool, legt uit hoe het zit.

Luana Luz Xavier
"Het motief voor de moord is nog niet bekend, maar opvallend is wel dat de 34-jarige Luana Luz Xavier een vriendin was van deze Ziggy. Hij was, zeker de afgelopen maanden, een leidend figuur in de groep rond de liquidatie van Gwenette Martha. Het is niet zeker of dit nieuwe voorval hem persoonlijk had moeten treffen. Er kan ook een wat meer zakelijke overweging aan ten grondslag liggen, namelijk haar eigen rol in de onderwereld. Het is dus niet per se zo dat nu met deze moord ook onschuldige vrouwen en kinderen het doelwit zijn."

Gwenette Martha
"Opvallend is dat ze al sinds 2011 in deze criminele kringen verkeerde. Ze heeft toen een winkel op haar naam gezet, die later ook wel naar voren is gekomen in de zaak rondom de heer Martha. Het is nog opvallender dat er enkele weken geleden een reactie op internet verscheen van iemand die ogenschijnlijk erg goed ingevoerd was in de Amsterdamse onderwereld, daarin werden ook namen genoemd en daarin werd ook heel duidelijk gezegd, dat een vriendin van Ziggy, de kans is groot dat zij dit is, iemand zou hebben verraden. Diegene werd later doelwit van een aanslag. Die aanslag mislukte, maar dit doelwit werd eerder gezien als iemand die juist Gwenette Martha weer ergens naartoe gelokt had."

Cocaine transport
"
Het conflict speelt al vanaf eind 2012. Ruwweg kan er gezegd worden dat er ruzie is ontstaan tussen twee groepen criminelen. Het zou gaan om een cocaïne transport dat in de haven van Antwerpen verdween. Uiteindelijk bleek dat de politie het in beslag had genomen. Er ontstond toen ruzie over de problemen die daardoor aan de oppervlakte zijn gekomen. Die ruzie wordt met veel geweld uitgevochten. Daarbij is eerder ook een onschuldig slachtoffer gevallen."

"Eigenlijk is de ruzie eind 2012 geëscaleerd met de eerste liquidatie van een Amsterdamse crimineel, de tweede man van Martha, in Antwerpen. En een maand later de bekende zaak in de Staatsliedenbuurt waar het slachtoffer waarschijnlijk de opdrachtgever van de eerste liquidatie was. Het is niet zeker dat deze laatste liquidatie weer een tegenreactie zal veroorzaken, maar het laatste schot is in dit conflict waarschijnlijk nog niet geschoten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen