Obama: Abadi is belangrijke pion in strijd tegen ISIS
Obama heeft gisteravond zijn expliciete steun uitgesproken aan de Iraakse premier-kandidaat Haider al-Abadi Hij is naar voren geschoven door de president Massum. Ook zei de Amerikaanse president dat de VS doorgaat met luchtaanvallen.
Volgens Reinout van Wagtendonk, correspondent in de VS, was Obama al langer niet ontevreden over Maliki.
'Maliki is obstakel'
"De Amerikanen hebben al weken, zo niet maanden, aangegeven dat ze Maliki een obstakel vinden voor de vooruitgang in Irak. Hij werd acht jaar geleden met steun van de VS na verkiezingen de Irakse leider. Als boegbeeld, zei de VS, van de nieuwe veebelovende democratie die er in Irak aan zat te komen. Maar daar zijn ze in Washington heel erg van teruggekomen."
Amerika wil een Irakese leider die ook met Koerden en de Soennieten kan werken, vervolgt Van Wagtendonk. "Want met Sektarische verdeeldheid en corrupte vriendjespolitiek is er geen gesloten front te maken tegen ISIS. Dan valt Irak uit elkaar en winnen de extremisten. De Amerikanen hopen dat met het uitrangeren van Maliki en een nieuwe regering onder de nu naar voren geschoven Haider al-Abadi de kansen voor Irak om als een geheel democratisch sterk te kunnen staan tegen ISIS verbeterd worden."
Het is een veelbelovende stap, zei de Amerikaanse president gisteravond. Van Wagtendonk: "Hij zei het niet letterlijk, maar het is ook een beetje op hoop van zege."
D66: genocide
In Nederland wil D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma dat de aanval van ISIS op christelijke Koerden in Irak tot genocide wordt bestempeld. "Het kwalificeren als een mogelijke genocide stelt het je waarschijnlijk ook in staat om onder de wet internationale misdaden strenger te kijken naar bijvoorbeeld ook Nederlandse Jihad-gangers."
Sjoerdsma: "Je zou hopen dat een dergelijke vervolging een grotere afschrikkingkracht dan tot nu toe het geval is."