Europa en Afrika willen nauwer samenwerken
De Europese Unie en Afrika willen nauwer samenwerken. Op een speciale top woensdag en donderdag in Brussel zullen nieuwe stappen in die richting worden gezet.
Deze vierde Europees-Afrikaanse top wordt gehouden onder het motto: Investeren in mensen, welvaart en vrede. Behalve de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 EU-lidstaten worden de leiders van 52 Afrikaanse landen verwacht, maar bijvoorbeeld ook VN-topman Ban Ki-moon als eregast. De politie zet een recordaantal escortes in.
De deelnemers aan de top gaan zich onder meer buigen over manieren om de economische groei te stimuleren, vooral om banen voor jongeren te scheppen. Er wordt gestreefd naar een verdere uitbreiding van de onderlinge handel.
De Europese export naar Afrikaanse landen bereikte in 2013 een record met een waarde van 153 miljard euro. De Afrikaanse import in de EU piekte in 2012 met een waarde van 187 miljard euro. In 2008 exporteerden de Afrikaanse landen 41 miljard meer naar de EU dan zij uit de unie ontvingen, in 2013 was dat verschil gedaald tot 15 miljard.
Handelspact
Inzet van de EU-Afrikatop is het eerste handelspact dat moet worden gesloten met West-Afrika. Zo'n economisch partnerschap zou Europese bedrijven heel wat geld schelen. Premier Rutte en minister Timmermans zijn namens Nederland aanwezig op de top in Brussel.
Bob van der Bijl, directeur van de NABC, Netherlands African Business Council, legt op BNR uit wat we ons bij zo'n handelspact moeten voorstellen. "Als Europa zeggen we eigenlijk: 'U houdt ontzettend goede voorwaarden om naar de EU te exploiteren. Maar betekent dat ook dat u wat water bij de wijn moet doen in Afrika om daar de invoerheffingen op Europese producten te verminderen'. De EU wil dat graag doen met groepen van Afrikaanse landen, niet met individuele landen."