Nieuws15 sep '14 14:58Aangepast op 15 sep '14 15:16

'Passende militaire hulp' voor Irak tegen IS

Auteur: BNR Webredactie

Zo'n 30 landen zijn het er in Parijs over eens geworden om Irak 'passende militaire hulp' te geven in de strijd tegen de extremistische groepering Islamitische Staat (IS). Dat blijkt uit de slotverklaring van de conferentie over Irak en de internationale coalitie tegen IS.

Het is niet duidelijk om wat voor militaire hulp het precies gaat. In de verklaring staat wel dat de bestrijding van IS snel moet gebeuren. De deelnemers zullen 'zich inzetten om de regering van Irak te ondersteunen in haar strijd met alle mogelijke middelen, met inbegrip van passende militaire hulp'. De conferentie was georganiseerd om tot een strategie te komen in de strijd tegen IS.

Bij de conferentie was ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken aanwezig. Op initiatief van de Franse president François Hollande spraken vertegenwoordigers van 25 tot 30 landen maandag in de Franse hoofdstad over de strijd in Irak. De Iraakse president Fuad Masum was samen met Hollande gastheer van de bijeenkomst.

De permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de VS, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië), Irak en een aantal andere Arabische landen waren aanwezig. Iran en Syrië, waar IS veel grondgebied heeft veroverd, waren niet uitgenodigd.

De Verenigde Staten hebben militaire samenwerking met Iran in de strijd tegen IS voorlopig uitgesloten. Een woordvoerster van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft dat maandag laten weten in Parijs. De internationale coalitie tegen IS wordt geleid door de VS.

Gerelateerde artikelen