Nieuws7 jul '14 12:26

Nijpels: 'Openheid over kosten Eredivisie flauwekul'

Auteur: Bram van Dijk

Ed Nijpels, voorzitter van de raad van toezicht van AVROTROS, vindt het 'flauwekul' dat de NOS openheid moet geven over de kosten van de Eredivisie. Die inzage wil een partijgenoot van Nijpels: staatssecretaris Sander Dekker (VVD).

Image

Dat zegt Nijpels tegen BNR's Paul van Liempt. "Ik vind het een beetje flauwekul. De omroepen krijgen een bepaalde hoeveelheid geld, de begroting van de omroepen zijn openbaar. Die worden gecontroleerd door het Commissariaat voor de Media, ook het ministerie houdt daar toezicht op. Dus het is exact bekend waar het geld naar toe gaat."

Hij vindt het 'niet passen in de positie van de staatssecretaris om dit debat aan te gaan'. "Het is nieuwsgierigheid die tot niets leidt en daar heb ik bezwaar tegen."

Geen nieuwe naam AVROTROS
Volgens Nijpels zijn de twee omroepen als enige van het publieke bestel écht gefuseerd. "Je kan ook geen lid meer worden van de AVRO of van de TROS, je bent nu lid van AVROTROS."

Bij een nieuw bedrijf hoort volgens hem in dit geval geen nieuwe naam, zoals oud-directeur van de TROS Peter Kuipers eerder berichtte. Nijpels: "We hebben er lang over nagedacht maar voorlopig beginnen we er niet aan. AVRO en TROS zijn allebei buitengewoon sterke merken en je merkt in de wandeling dat iedereen gewend raakt aan AVROTROS." Oftewel: "Je moet geen oude schoenen weggooien als je niet hele goeie nieuwe hebt."

Ledenaantal
Vorige week werd bekend dat AVROTROS 200.000 leden verloren heeft. Maar dat deert Nijpels niet, door het nieuwe overheidsbeleid waarbij de ledenaantallen er niet meer toe doen. "Dat wil zeggen: als je maar 150.000 leden hebt, dan blijf je de zendtijd houden die je de afgelopen jaren had. De AVROTROS heeft ook heel bewust besloten om geen geld meer in te zetten voor een grote ledenwerfcampagne." Dit is in ieder geval zo tot 2021.

Hij vindt het een 'raar besluit' van het kabinet om de zendtijd los te koppelen van het aantal leden. "Het kabinet heeft daar een verkeerd besluit genomen. Maar nu het zo is, dan zou je wel gek zijn om miljoenen te gaan uitgeven om leden te winnen via t-shirts."

 

Energieakkoord
Naast voorzitter van de raad van toezicht is de oud-minister van VROM ook voorzitter van de borgingscommissie Energieakkoord. Hij denkt dat het mogelijk is om in 2020 een Energieakkoord te hebben en daarvoor moet Nederland het voortouw nemen tijdens het voorzitterschap van de EU in 2016. "En sommige dingen kun je al eerder doen", zegt hij. "Als het gaat over interconnectiviteit, het aansluiten van de landen op elkaar, dat kan al veel sneller gebeuren."

Hij geeft het voorbeeld van een gascentrale in Limburg. "Die gaat nu de mottenballen in voor een paar jaar. Tegelijkertijd gaan in België alle kerncentrales dicht. Er is een afstand van 10 kilometer. Wat ligt meer voor de hand dan dat je een kabel legt tussen de gascentrale in Limburg en het Belgische net? Zo moeten al die netwerken op elkaar aansluiten zodat de overschotten en de tekorten tegen elkaar kunnen worden weggestreept."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen