Onrust op arbeidsmarkt helpt privacy op werkvloer niet
Bij het College Bescherming Persoonsgegevens kwamen vorig jaar 900 meldingen binnen van privacyproblemen op de werkvloer. De spanning op de arbeidsmarkt zorgt voor een grotere aantasting van de privacy, denkt voorzitter Jacob Kohnstamm van het CBP.
De hoge werkloosheid en de kwetsbare arbeidsmarkt kunnen de verhoudingen op de werkvloer behoorlijk onder druk zetten, denkt Kohnstamm. "Werkgevers moeten mee gaan betalen aan ziektekosten en arbeidsongeschiktheidskosten. En voor de werknemer is het nóg spanningsvoller; het kan zijn dat je geen promotie maakt, een baan niet krijgt of zelfs een baan kwijtraakt. Daarom hebben we vandaag allerlei do's en don'ts op de site gezet, waarin we aangeven wat je als werkgever of werknemer moet doen en niet mag doen.
Medicijngebruik
Het gaat bijvoorbeeld om werkgevers die van hun medewerkers het medicijngebruik willen weten en daarbij vraagt het medicijndoosje af te geven. Maar ook worden beveiligingscamera's gebruikt om medewerkers van opdringerige kledingadviezen te voorzien. "Dat zijn dingen - misschien klein leed - waarvan je moet weten waar je het voor doet. En naar die medische gegevens moet je de werkgever niet laten vragen. Als hij die wil weten, moet hijnaar de bedrijfsarts en er niet zelf naar vragen."
Op zich kán inzicht in het medicijngebruik wel degelijk relevant zijn, zegt Kohnstamm. "Als er pillen worden geslikt die de rijvaardigheid beïnvloeden, is dat ook een verantwoordelijkheid van de werkgever. Maar dan moet hij dat zelf niet vragen door medicijndoosjes af te laten geven, maar hij moet de bedrijfsarts mensen laten controleren of er geen gebruik is dat het verkeer in gevaar brengt."