Nieuws27 jan '13 18:21Aangepast op 28 jan '13 06:41

Tientallen doden door rellen in Egypte

Auteur: Fleur de Bruijn

De Egyyptische president Mursi heeft zondag de noodtoestand uitgeroepen in de steden Port Said, Ismailia and Suez. Deze noodtoestand blijft 30 dagen van kracht. In die steden wordt vanaf maandag ook de avondklok ingevoerd.

Het besluit volgt op dagenlange rellen en protesten. Daarbij zijn tientallen mensen om het leven gekomen en honderden gewond geraakt. Mursi wil maandag met toppolitici om tafel over de toestand in Egypte.

"Mursi was heel zenuwachtig gisteravond en zo kennen we hem eigenlijk niet, hij is normaal heel zelfverzekerd", vertelt BNR's correspondent Rena Netjes. "Er zou ook geschoten zijn op schepen van Port Said en het Suez-kanaal. En dat kan de Egyptische economie er niet bij hebben."

Caïro, Alexandrië en ook wat andere plaatsen in de delta - waar vannacht wel heftige rellen zijn geweest - zijn uitgezonderd van de noodtoestand, legt Netjes uit. "Het lijkt alsof Mursi dat niet aandurft. De grotere steden keren steeds meer tegen hem. Het leger probeert die kleine steden onder controle te houden."

Nationaal Heilsfront
De grootste oppositiegroep het Nationaal Heilsfront (NSF) had de maatregelen verwacht en gaf Mursi de schuld van de veiligheidsproblemen. Het front wil graag met Mursi praten over de gebeurtenissen in het land. Na de televisietoespraak waren er opnieuw protesten.

In Ismailia scandeerden volgens een ooggetuige 200 mensen 'weg met Mursi, weg met de noodtoestand'. Volgens mensenrechtenactivisten geeft de noodtoestand de politie het recht om mensen aan te houden die zij zien als een gevaar voor de veiligheid'.

Gevangenis
De onlusten ontstonden zaterdag nadat 21 mensen in de Egyptische havenstad Port Said ter dood werden veroordeeld voor hun rol bij bloedige voetbalrellen bijna een jaar geleden. "De inwoners van Port Said zegt dat ze zijn geslachtofferd en de politie is weer vrij gesproken. In reactie daarop hebben ze de gevangenis bestormd", vertelt Netjes.

Ook overheidsgebouwen werden aangevallen. Het leger schoot daarop de politie te hulp. De nieuwszender al-Jazeera meldde dat inwoners van de stad steen en been klaagden dat de autoriteiten de problemen hadden moeten zien aankomen. Er vielen zaterdag in Port Said meer dan 30 doden en er raakten honderden mensen gewond.

Gespannen
Het vonnis kwam in een toch al gespannen Egypte. Vrijdag raakten op veel plaatsen betogers en politie slaags naar aanleiding van de tweede verjaardag van het begin van de protestbetogingen tegen president Hosni Mubarak. Vrijdag vielen circa 10 doden en 100 gewonden in het land waar de regering van president Mohamed Mursi wordt beschuldigd van verraad aan de revolutie.

Crisisberaad
De regering riep na een crisisberaad op tot een brede dialoog met 'onafhankelijke nationale figuren', om politieke verschillen op te lossen. Het oppositionele NSF reageerde gematigd positief. Eerder op de dag had het front gedreigd met een boycot van de parlementsverkiezingen als er geen regering van nationale redding komt.

Zondag werd het opnieuw onrustig, bij een begrafenistocht voor burgers die waren omgekomen bij de rellen van zaterdag in Port Said. Duizenden mensen waren op de tocht afgekomen. De politie zette traangas in en schoot met scherp. Zeker vijf mensen kwamen om bij de onlusten. Meer dan 400 mensen raakten gewond.

Gerelateerde artikelen