Nieuws3 nov '14 13:48Aangepast op 3 nov '14 17:51

Bijtellingsplan Wiebes weer uitgesteld

Auteur: BNR Webredactie

Het bijtellingsplan van staatssecretaris Wiebes van Financiën, dat vandaag gepresenteerd zou worden, gaat niet door. Wiebes had beloofd om vandaag in de Tweede Kamer met een nieuw voorstel te komen, maar hij wil eerst naar een nieuw plan kijken voordat hij oordeelt.

Volgens politiek verslaggever Hugo Reitsma wordt het voorstel van Wiebes steeds verwarrender. "Er zou vanochtend over auto's worden gesproken, maar nu komt dat toch niet naar de Kamers. Wiebes wilt eerst kijken naar een alternatief plan dat gepresenteerd werd door de autobranche en milieuorganisaties, voordat hij een oordeel velt."

Wiebes werd gisteravond op de hoogte gebracht van het alternatieve plan en wil eerst kijken wat dat plan te bieden heeft. "Ik vind dat we maatschappelijk gezien naar dit voorstel moeten kijken. Het ziet er positief uit en ik denk dat de veranderingen een ander licht op de situatie kunnen werpen", zegt de staatssecretaris. Vandaag hoopt Wiebes met een nieuw voorstel te komen dat dan later weer in het debat opgenomen kan worden.

De Kamer is het eens met Wiebes dat er naar alle mogelijkheden gekeken moet worden, maar over zijn optreden in deze zaak is iedereen minder gecharmeerd. Zo werd het Elbert Dijkgraaf van de SGP allemaal een beetje te gek: "In de vier jaar dat ik hier zit is het de eerste keer dat coalitiepartijen tijdens een schorsing de gelegenheid moeten krijgen om hun mening te geven over een stuk van het kabinet, wat dan als kabinetsvoorstel naar de Kamer moet, waar we dan als Kamerleden wat van moeten vinden."

Gerelateerde artikelen