Nieuws11 sep '14 06:57Aangepast op 11 sep '14 07:19

'Syrië geen veilige haven voor IS' volgens Obama

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag gezegd dat de Verenigde Staten niet zullen aarzelen om Islamitische Staat (IS) ook in Syrië aan te pakken.

"Als je Amerika bedreigt, dan zul je geen veilige haven vinden'', zei Obama.

De Amerikaanse president zei niet met zo veel woorden dat de VS na Irak ook luchtaanvallen gaan uitvoeren in Syrië, maar dat was wel uit zijn verhaal op te maken. Eerder was al wel bekend geworden dat hij die mogelijkheid open wilde houden. Obama liet al wel weten dat gematigde rebellen in Syrië meer miltaire steun krijgen.

Obama deed woensdag (lokale tijd) in een toespraak aan het volk zijn strategie uit de doeken om IS aan te pakken. Hij herhaalde dat van Amerikaanse grondtroepen geen sprake zal zijn. Wel sturen de VS 475 extra militaire adviseurs naar Irak.

Actiepunten
Obama maakte opnieuw duidelijk dat de VS erop uit zijn IS te vernietigen. Hij gaf vier actiepunten aan. Ten eerste een systematische campagne van luchtaanvallen. Die krijgen een meer offensief karakter dan tot nu toe.

Ten tweede beloofde Obama steun aan Iraakse en Koerdische troepen die op de grond vechten tegen IS, maar ook militaire steun aan niet-extremistische rebellen in Syrië. Hij benadrukte niet op de Syrische president Bashar al-Assad te vertrouwen in de strijd tegen IS.

Obama zei ook dat de VS en hun bondgenoten alles zullen doen om IS-aanvallen te voorkomen en de geldstroom naar de groepering te stoppen en buitenlandse strijders die zich willen aansluiten bij IS tegen te houden. Tot slot krijgen onschuldige burgers die slachtoffer zijn van IS humanitaire hulp.

'Heel duidelijk een strategie'
Correspondent Reinout van Wagtendonk viel één woord op.

Gerelateerde artikelen