Nieuws11 apr '13 22:31Aangepast op 12 apr '13 05:51

'Noord-Korea kan kernwapen lanceren'

Auteur: BNR Webredactie

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft donderdag gezegd dat het onjuist is om te stellen dat Noord-Korea zijn vermogen om een kernraket te lanceren al heeft bewezen.

Een woordvoerder reageerde op de mogelijkheid dat de Noord-Koreanen een nucleaire raket zouden kunnen lanceren. “Het is niet juist te suggereren dat Noord-Korea het lanceren van een kernraket al volledig heeft getest, ontwikkeld of gedemonstreerd.”

Noord-Korea heeft de Verenigde Staten gedreigd met een "preventieve nucleaire aanval'' en liet weten in oorlog te zijn met Zuid-Korea. Volgens Zuid-Korea en de VS kan Noord-Korea ieder moment een onaangekondigde test met een raket doen.

De woordvoerder zei verder dat Amerika het nucleaire programma van Noord-Korea nauwlettend blijft volgen en het land oproept diens internationale verplichtingen na te komen.

Test
Noord-Korea heeft sinds 2006 drie keer een test met een kernwapen gedaan, de laatste was in februari van dit jaar. Tot op heden werd gedacht dat het land nog niet in staat was om een nucleair wapen te lanceren.

Oorlogsretoriek
Het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de afgelopen tijd extreme oorlogsretoriek laten horen, hoewel de meeste waarnemers niet geloven dat het land echt op een militaire confrontatie uit is. De spanningen zijn desondanks behoorlijk opgelopen op het Koreaanse schiereiland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen