Militaire steun Arabische landen aan VS alles behalve zeker
Het is maar zeer de vraag of de Arabische landen de Amerikaanse president Obama militair gaan helpen in de strijd tegen IS. Dat blijkt uit een belangrijke conferentie in Riyad, Saoedi-Arabië, de afgelopen dagen.
Op de top waren veel hoge ambtenaren en ministers aanwezig uit de regio. Tiest Sondaal, universitair docent aan de King Fahd University in Saoedi-Arabië, was er ook en zag dat het Westerse beeld niet strookt met het Arabische. "Een Westerse bron vermeldde een paar dagen geleden in de Guardian dat Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten bereid zouden zijn luchtaanvallen uit te voeren tegen stellingen van IS in Irak en Syrië. Maar ik vraag me hardop af of het uiteindelijk zo ver zal komen."
De reden van zijn twijfel is het heersende wantrouwen ten opzichte van de VS. "Er is in de regio zo weinig vertrouwen in president Obama. Hij wordt gezien als iemand die zijn beloftes niet waarmaakt, denk aan de befaamde rode-lijn-uitspraak, en ook iemand die de aandacht van de VS wil verleggen van het Midden-Oosten naar Azië."
Iran
Dat maakt de landen in het Midden-Oosten bang, vooral met Iran als slechte buur. "De angst is dat hierdoor een machtsvacuüm zal ontstaan, waar Iran gebruik van zal maken om haar positie in de regio te versterken, al dan niet met Amerikaanse goedkeuring."
Ook gaat het debat over de daadwerkelijke dreiging van IS. "Een vooraanstaand Saoedische academicus zei tijdens een workshop op de top dat sjiitisch terrorisme gevaarlijker is dan soennitisch terrorisme. Ook zei een Saoedische adviseur van het ministerie van Defensie tijdens een lunch tegen mij dat Saoedi-Arabië niets te vrezen heeft van IS, omdat IS voor 90 procent uit Irakezen bestaat. Zij hebben nooit het plan om Saoedi-Arabië binnen te vallen. Dat staat weliswaar haaks op de positie van de regering, maar het geeft wel aan dat er nog geen eenduidigheid bestaat over de ernst van het gevaar van IS."