Nieuws18 apr '14 14:31

'Transport Noordpoololie is moreel verwerpelijk'

Auteur: BNR Webredactie

Het eerste containerschip met Russische Noordpoololie is onderweg naar Nederland. Dat is olie uit het boorplatform in de Noordelijke ijszee, waar vorig jaar dertig Greenpeace-leden werden opgepakt. Activiste Faiza Oulahsen vindt het 'heel dubbelzinnig'.

Greenpeace geeft niet op, ook niet nu de eerste olietanker met Noordpoololie onderweg is, zegt activiste Faiza Oulahsen. "Wij stoppen niet zonder slag of stoot. Het is een strijd die jaren duurt. We hebben de tanker in het vizier en we laten zeker van ons horen." Eerder stuurde Greenpeace een brief naar premier Rutte om te pleiten voor het tegenhouden van de tanker; zonder reactie. "De Tweede Kamer heeft daar wel op gereageerd. Het heeft een motie aangenomen en duidelijk aangegeven dat men de olie niet wil."

Cel
Oulahsen was een van de activisten die vorig jaar september twee maanden vastzat in de Russische cel. Het hele kabinet sprak er toen schande van. "Dat maakt deze tanker uiterst controversieel. Ondanks dat er nu het sentiment is dat niemand die tanker wil, biedt Kamp aan Rusland met alle liefde diensten aan om het Russische Noordpoolgebied verder te exploiteren."

Ze vindt het moeilijk te rijmen met de betrokkenheid tijdens haar gevangenistijd. "Het is heel dubbelzinnig wat de Nederlandse overheid doet. Het is moreel verwerpelijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen