Deurne verbiedt demonstreren
In Deurne heeft burgemeester Mak een demonstratie- en samenscholingsverbod ingesteld. Gisteravond demonstreerden enkele tientallen mensen tegen het juweliersechtpaar dat twee overvallers zou hebben doodgeschoten, en ook tegen de aanpak van justitie.
Omstanders regeerden op de demonstranten, waarna de politie er snel een einde aan maakte. In de noodverordening stelt de burgemeester dat de demonstranten 'de gemeente Deurne niet hebben verlaten'. Confrontaties tussen de groepen demonstranten kunnen leiden tot een 'ernstige verstoring van de openbare orde'. Tot slot verbiedt de burgemeester racistische, beledigende of aanstootgevende uitingen te roepen of te laten zien.
'Te snelle conclusie'
Het OM staat ondertussen nog volledig achter de uitspraken die gedaan rond de overval op de juwelier. Politici en verschillende strafrecht-advocaten vinden dat het OM die conclusie veel te snel heeft getrokken, omdat het onderzoek nog loopt.
Volgens strafrechtadvocaat Jan Vlug is het met het oog op het samenscholingsverbod duidelijk dat deze zaak een open zenuw raakt.
Nieuwe richtlijn
Vlug zegt op BNR: "We hadden eigenlijk gedacht dat het Openbaar Ministerie die wel zo'n beetje had gedicht met de nieuwe richtlijn. Daarbij is afgesproken dat mensen die hoogstwaarschijnlijk een mogelijk gegrond beroep op noodweer zouden doen, wel als verdachte worden aangemerkt, maar niet meteen in de boeien worden geslagen en worden afgevoerd naar het huis van bewaring. Dat is hier ook niet gebeurd. Naar mijn mening heeft het OM dat erg zorgvuldig gedaan. Alleen ja, om dan vervolgens binnen 24 uur in zo'n zaak met de mededeling te komen dat ze de zaak waarschijnlijk niet aan de rechter voorleggen.. Dat heeft iedereen enorm verbaasd."
Hij legt uit: "Je kan binnen 24 uur bijvoorbeeld niet al het technische onderzoek doen. Die conclusie is wel héél snel getrokken."
"Wat in deze casus heel erg duidelijk is, wat zich ook precies heeft afgespeeld, is dat de winkeliers sowieso slachtoffer zijn. Dus is het heel goed dat het OM de winkeliers in de tussentijd op vrije voeten heeft gesteld, terwijl het onderzoek verder loopt", zegt Jelger Zee, secretaris winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland. "'Ze blijven officieel wel verdachten, maar ze kunnen het in vrijheid afwachten. Dat is heel goed."