Nieuws10 dec '14 11:45Aangepast op 10 dec '14 14:22

Nieuwe dieptepunt Amsterdamse liquidaties

Auteur: Eva Oude Elferink

Na de liquidatie van een vrouw uit Amstelveen voor de ogen van haar kinderen begin deze week, is gisteravond opnieuw een dode gevallen. Een man werd in de Amsterdamse Rivierenbuurt voor een café doodgeschoten. "Je raakt er bijna murw van", zegt misdaadjournalist Jens Olde Kalter.

Het aantal liquidaties in Amsterdam is de afgelopen twee jaar opgelopen tot nu 16 mensen. Met name de dood van de vrouw baart politie en justitie zorgen. Het zou gaan om de vriendin van crimineel Najib H. Mocht zij niets met zijn criminele activiteiten te maken hebben gehad, dan zou zij het eerste, gericht onschuldige slachtoffer zijn.

In dat geval is een enorme grens overschreden, zegt Olde Kalter. "En dat is zeer zorgelijk, want dat betekent dat er niemand meer veilig is." Maar, zegt de misdaadjournalist ook:

 

Zo zou de vrouw iemand naar een plek hebben gelokt waar deze persoon zou worden geliquideerd. In dat geval is haar dood zeer waarschijnlijk een wraakactie, zegt de misdaadjournalist. De persoon die werd uitgelokt, heeft de liquidatie namelijk overleefd.

Murw
Daar bovenop kwam de liquidatie van gisteravond waarbij een 25-jarige man omkwam. Olde Kalter: "Normaal schiet ik bij dergelijk nieuws meteen in de startblokken, maar je wordt bijna gedeformeerd. Het is niet meer bij te houden." De afrekeningen worden ook meedogenlozer, zegt de journalist.

"Deze jongens nemen het niet meer zo nauw met wie ze voor zich hebben, ze schieten gewoon raak. Als dat raak schieten toevallig op de verkeerde persoon gebeurt, dan is dat pech gehad. Dat is tot nu toe al twee keer gebeurd." Zo werd onlangs een omstander in een Amsterdams café geraakt.

Informatie
De politie delft in veel gevallen het onderspit. "Dat kun je hen niet aanrekenen", zegt Olde Kalter. "De politie hobbelt redelijk achter de feiten aan. Het heeft best een goede informatiepositie, maar dit is zo grootschalig, ze kunnen het niet allemaal bijhouden."

Dat komt mede doordat de Marokkaanse onderwereld zeer gesloten is. "Voor de voornamelijk blanke, Hollandse politieagenten is het moeilijk om een informatiepositie te verwerven in die wereld, moeilijker dan in de traditioneel Hollandse onderwereld."

Gebrek
Bij de Amsterdamse politie is er bovendien sprake van een gebrek aan mankracht. Olde Kalter: "Er zijn 21 teams op verschillende moordzaken actief. Voor een moord begin dit jaar moest er zelfs een team uit Den Haag worden gehaald."

De misdaadjournalist zegt dan ook geschokt te zijn door een gebrek aan reacties vanuit de politiek. "Het blijft angstvallig stil. Als je het dan hebt over capaciteit bij de politie dan is dat de plek waar dat geregeld moet worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen