Nieuws8 jan '13 10:02Aangepast op 8 jan '13 18:18

Samaras komt schouderklopjes halen

Auteur: BNR Webredactie

De Griekse premier Samaras is vandaag on tour in Duitsland. Hij komt vooral schouderklopjes halen en zijn goede wil tonen.

De dag is begonnen met koffie bij Angela Merkel in Berlijn. Samaras is daarna doorgereisd naar Frankfurt voor een bezoek aan Mario Draghi bij de ECB.

Volgens Stefaan van den Bogaert, hoogleraar Europees Recht aan de Universiteit Leiden, zal Samaras bij Merkel moeten pleiten voor minder bezuinigingen. Het is het goede moment, nu er vorige week goede Griekse begrotingscijfers naar buiten kwamen. "Hij kan nu laten zien dat Griekenland van goede wil is. Tegelijkertijd is dit ook het moment om aan te geven dat ze mogelijk zoveel bezuinigingen door moeten voeren dat ze de economie maar moeilijk nog uit het moeras kunnen halen."

Angela Merkel zal zich van haar zachte kan laten zien. "Merkel zit ook in haar periode voor de verkiezingen, dus die zal zich ook van haar zachte kant laten zien voor het Griekse publiek", zegt Griekenland-correspondent Nikos Lanser.

Gunstig stemmen
De goede resultaten zullen Merkel gunstig stemmen, denkt Van den Bogaert. "De Europese steun lijkt te werken en dat zal Merkel tevreden stellen. Zij heeft immers altijd op begrotingsdiscipline en bezuinigingen gehamerd."

Niet dat Samaras dankzij de goede resultaten meteen hoog van de toren kan blazen. "Ze zitten nog steeds in een verdomhoekje en op het moment dat je afhankelijk bent van miljardensteun heb je niet veel te eisen."

Voorafgaand aan de ontmoeting liet Samaras een positief geluid horen. "Het glas is halfvol. We voldoen aan onze beloftes en Europa helpt ons," zei hij.

Investeringen
Samaras wil werk maken van investeringen in Griekenland. Maar wat zijn dan goede investeringen? Een aantal maanden terug maakte Unilever bekend dat zij de productie van meer dan 100 producten naar Griekenland. Lage lonen, dat is aantrekkelijk voor producenten. "Griekenland is eigenlijk een lagelonenland geworden", zei economieredacteur Rob Jansen toen. Griekenland-correspondent Nikos Lanser zegt dat hij na Unilever nog niet veel vergelijkbare verhalen heeft gehoord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen