Nieuws20 aug '14 00:47Aangepast op 20 aug '14 07:19

Echtheid van video onthoofding Amerikaanse journalist onderzocht

Auteur: ANP Nieuws

De VS gaan onderzoeken of de video van de Islamitische Staat (IS) waarin een Amerikaanse journalist wordt onthoofd, echt is. "De inlichtingendiensten werken zo snel als ze kunnen om de authenticiteit vast te stellen. Als de video echt blijkt te zijn, zijn we geschokt door de brute moord op een onschuldige Amerikaanse journalist."

EPA
EPA

In dat geval betuigen de Amerikanen hun 'oprechte deelneming aan zijn familie en vrienden', heeft een woordvoerder van het Witte Huis dinsdag (lokale tijd) laten weten.

James Wright Foley
IS gaf dinsdag een video vrij waarin het ernaar uitziet dat de Amerikaanse fotojournalist James Wright Foley wordt onthoofd. De video van de extremistische groepering - met de titel Een boodschap aan Amerika - is gericht tegen het optreden van de Verenigde Staten tegen IS.

“De eerste regeringsreactie kwam van de Nationale Veiligheidsraad in het Witte Huis”, vertelt Amerika-correspondent Reinout van Wagtendonk. “In die verklaring wordt nog niet bevestigd dat de VS met zeker kunnen zeggen dat het in de video inderdaad gaat om de moord op James Foley. Als het waar blijkt te zijn, zeggen de VS, dan is het weerzinwekkend, deze brute moord op een onschuldige Amerikaanse journalist. De condoleances van het Witte Huis zijn in dat geval uitgesproken naar de familieleden toe."

Oproep moeder Foley
Van Wagtendonk: "De moeder van James Foley heeft inmiddels kennelijk al geaccepteerd dat het echt haar zoon is die in die walgelijke video om het leven wordt gebracht."

 

Op de Facebookpagina waar aandacht wordt gevraagd voor de vrijlating van Foley, bevestigt Diane Foley de dood van haar zoon. "Hij gaf zijn leven om het leed van de Syriërs aan de wereld te laten zien. We vragen de kidnappers om de levens van andere gijzelaars te sparen. Net als Jim zijn zij onschuldigen. Ze hebben geen controle over het beleid van de Amerikaanse overheid in Irak, Syrië of waar dan ook in de wereld."

Tweede ontvoering
IS zegt in de video nog een Amerikaan ontvoerd te hebben met de naam Steven Joel Sotloff, een freelance journalist die in augustus 2013 verdween in Syrië, schrijft The Washington Post. Als Sotloff in beeld komt, dreigt de beul die Foley onthoofde dat 'het leven van deze Amerikaanse burger, Obama, afhangt van je volgende beslissing'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen