De bedoeling is dat bedrijven die moeilijk aan een lening komen bij de bank door garanties van de overheid wel aan krediet komen. Het gaat om een bedrag van in totaal 2,5 miljard euro. "Wij hebben samen met de banken een instelling opgericht, Qredits. Die heeft de afgelopen jaren 5200 leningen verstrekt aan ondernemers die eerst door de banken afgewezen waren maar toch via een andere manier, met soms wat extra begeleiding en aandacht, zo'n lening konden krijgen", zegt minister Kamp tegen BNR.
100 miljoen verlies
Wel heeft Kamp vorig jaar een verlies moeten wegstrepen. "We hebben jaren dat we daar geld aan overhouden, omdat er meer premie betaald wordt dan dat we aan verliezen lijden, maar vorig jaar hebben we een verlies geleden van 100 miljoen euro."
'Geen goed ondernemersplan'
Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Universiteit Neyenrode, zegt dat de middelen van dit fonds 'nog lang niet zijn uitgeput'. "Kennelijk is er wel veel vraag, maar zelfs zo'n instelling met een garantie van de overheid achter zich is niet in staat om alles uit te zetten. Bedrijven blijken vaak niet in staat om een goed ondernemingsplan op te leveren."
Crowdfunding is een vaak gehoord alternatief, maar dat gaat om splinters, vindt Koelewijn. "De bedragen die in crowdfunding omgaan zijn niet meer dan tientallen miljoenen euro's, dus dat is heel gering ten opzichte van de reguliere kredieten die worden uitgezet. Wel lijken steeds meer ondernemers succesvol een beroep te doen op rijke particulieren of lokale ondernemersverenigingen. Maar ook kredietunies - die zich heel erg richten op de markt die niet aan bankkrediet kan komen - krijgen vaak aanvragen die ze niet kunnen honoreren."
Heeft het nut?
Koelewijn stelt zichzelf de 'politieke vraag of het nut heeft'. "Je moet ontzettend oppassen dat je als overheid geen verkapte staatssteun gaat geven. Je moet altijd afschrijven op kredieten, maar aan wel renderende leningen voldoende overhouden om het verlies te kunnen dragen. En dat was blijkbaar niet het geval vorig jaar."