Nieuws16 jul '14 10:50Aangepast op 16 jul '14 11:10

80 euro voor een voorgerecht is nog net een stap te ver

Auteur: Thijs Baas

Ondanks de crisis en het teruglopende restaurantbezoek gaat het nog ongelofelijk goed met Nederlandse restaurants en met de horeca in het algemeen. Dat zegt Joris Bijdendijk, chefkok bij Bridges in hotel The Grand in Amsterdam, tegen BNR's Paul van Liempt.

Sterrenrestaurants in Nederland hebben het zwaar, de laatste jaren. De zakelijke markt lijkt behoorlijk in het slop te zitten, maar kennelijk werkt dat juist als een stimulans, constateert Bijdendijk. "In Amsterdam zie je fantastische zaken waar je ontspannen en no-nonsense zit te eten voor een goede prijs." En juist die ontspannen sfeer geeft Nederlandse restaurants een eigen smoel, bevestigt Bijdendijk. "De markt is misschien anders, de mentaliteit is misschien anders, maar ik heb echt het idee dat het heel erg de goede kant op gaat."

Je ziet volgens de sterrenkok steeds meer 'locals' die ook de weg naar hotel-restaurants weten te vinden. "Dat was vijf jaar geleden misschien ondenkbaar, maar dat drempeltje wordt steeds lager. Bij Bridges zit 70 tot 80 procent Amsterdammers te eten. Dat is ook leuk voor de hotelgasten. Het is maar net op welke markt je je richt, maar het is goed dat een zaak gewoon draait en vol zit, hoe hoog of hoe laag je je drempel ook legt."
 

En zo is volgens Bijdendijk wel degelijk sprake van een gastronomische inhaalslag ten opzichte van landen als België en Frankrijk. In zijn eigen restaurant merkt hij ook steeds minder van de spreekwoordelijke Nederlandse zuinigheid."In een bepaald segment zie je het wel. In Frankrijk kon je voor een voorgerecht soms 80 euro vragen, dat kun je in Nederland niet doen. Het is op zich wel uit te leggen, maar de vraag is of mensen willen betalen voor die bediening, het mooie bord. In Nederland is dat denk ik wat minder het geval dan in Frankrijk."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen