Nieuws25 jul '14 14:31

Kerry wil bestand van week in Gazastrook

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft Israël en Hamas voorgesteld de wapens een week lang te laten rusten. Zodra het bestand, dat zondag zou moeten ingaan, van kracht is, zouden Palestijnse en Israëlische functionarissen moeten beginnen met onderhandelingen

Die gaan over onder meer de veiligheid van Israël en de eis van Hamas dat de blokkade van de Gazastrook wordt opgeheven, heeft een functionaris die bij de bemiddelingspoging van Kerry betrokken is, tegen The New York Times gezegd. Andere landen zouden bij de onderhandelingen als waarnemers aanwezig zijn.

Tunnels vernietigen
Tijdens het staakt-het-vuren zou Israël in de Gazastrook mogen blijven om daar de tunnels, die door Hamas voor de smokkel van onder meer wapens worden gebruikt, te vernietigen. Een week rust zou leiders van de Palestijnse beweging de kans geven om met Egypte te onderhandelen over het openstellen van de grens tussen de Gazastrook en Egypte.

Het dodental van het geweld is in de Gazastrook tot meer dan 820 gestegen. Aan Israëlische zijde zijn 34 mensen omgekomen.

Op de Westelijke Jordaanoever protesteerden in de nacht van donderdag op vrijdag ongeveer 10.000 Palestijnen tegen het Israëlische geweld in de Gazastrook. Het zou gaan om een van de grootste protesten sinds jaren op de Westoever. Bij gevechten tussen de demonstranten en de Israëlische grenspolitie kwamen volgens de BBC twee Palestijnen om.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen