Nieuws17 okt '14 10:16Aangepast op 17 okt '14 10:58

OM: Ook vechten tegen IS strafbaar

Auteur: BNR Webredactie

Ook Nederlanders die in Irak of Syrië vechten tegen IS, zijn strafbaar. Dat maakte het OM gisterenavond bekend omdat hier onduidelijkheid over was ontstaan.

Volgens Bart Nooitgedagt, voorzitter van de Vereniging van Strafrechtadvocaten, is er inderdaad geen strafrechtelijk verschil tussen mensen die voor IS en mensen die tegen IS strijden. "Alle Nederlanders zijn onderworpen aan de Nederlandse strafwet, ook als ze in het buitenland strafbare feiten begaan. Het kader is dan niet relevant."

Het OM zal misschien wel een verschil maken tijdens het strafproces, zegt Nooitgedagt. "Wanneer er gekeken wordt of er wel of niet tot vervolging wordt overgegaan, zal dit sneller gebeuren bij mensen die voor IS hebben gestreden, dan bij mensen die tegen ze hebben gestreden."

Bewijsprobleem
Toch blijft het een lastige zaak om vanuit Nederland mensen in oorlogsgebied te vervolgen. "Op het moment dat er sprake is van ernstige misdrijven, zelfs oorlogsmisdrijven richting een burgerbevolking, dan kan Nederland het niet nalaten om dat te doen. Maar er is dan wel een enorm bewijsprobleem."

In berichtgeving is naar buiten gekomen dat drie bikers van de motorclub No Surrender nu in Syrië en Irak vechten. Eerst zou het OM hebben gezegd dat deze mensen niet strafbaar zijn. "Dat is een misvatting en dat proberen ze nu te corrigeren", zegt Nooitgedagt. Voglens hem moet het OM eerst maar eens een duidelijk standpunt innemen en is het een schande dat de internationale gemeenschap de burgers in Syrië en Irak niet beter heeft weten te beschermen.

Gerelateerde artikelen