Nieuws30 jun '14 06:59Aangepast op 30 jun '14 08:33

ING overweegt emigratie delen hoofdkantoor

Auteur: BNR Webredactie

ING overweegt om onderdelen van het hoofdkantoor naar het buitenland te verplaatsen. Eén van de redenen is het strenge bonusbeleid in Nederland, meldt het FD. ING ontkent.

Een eventuele verplaatsing ligt gevoelig, omdat het juist de Nederlandse overheid was die ING de afgelopen jaren met staatssteun overeind hield. Volgens de journalist van het artikel Pieter Couwenbergh zijn er redenen genoeg voor ING om te vertrekken. "Er zijn sowieso irritaties over wat er genoemd de Hollandse alleingang: dat wij op het gebied van de bonussen en op het gebied van de kapitaalbuffers strenger zijn dan de rest."

Een van de opties die onderzocht wordt is een verplaatsing naar Frankfurt, omdat Duitsland een belangrijke groeimarkt is voor ING. Ook Londen, het financiële hart van Europa, wordt genoemd.

'Feitelijk onjuist'
ING ontkent de aantijgingen en laat weten dat de berichtgeving 'feitelijk onjuist' is. "We herkennen daar buitengewoon weinig van. We hebben geen plannen om het hoofdkantoor of onderdelen van het hoofdkantoor zoals staffuncties te verplaatsen naar het buitenland, we doen er ook geen onderzoek naar", zegt ING-voorlichter Raymond Vermeulen tegen BNR.

Dat de bonussen de reden zouden zijn, is dus ook niet waar. "Ik herken wel de kritiek op het strenger zijn van het Nederlandse beleid aangaande variabele beloningen. We vinden dat Nederland daar niet te ver uit de pas moet lopen ten opzichte van andere Europese landen. Maar je kunt je wel afvragen of de staffuncties van het hoofdkantoor daar nu het meeste last van hebben." Dan zou je volgens Vermeulen eerder moeten denken aan de afdeling Financial Markets. "Maar daar hebben wij al lang vestigingen in Londen en Brussel."

Gerelateerde artikelen