Nieuws28 mei '13 10:56

Kamer wil beltegoed langer houdbaar

Auteur: BNR Webredactie

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het beltegoed langer houdbaar wordt. Het beltegoed moet nu nog binnen een maand worden opgemaakt. Astrid Oosenbrug van de PvdA noemt die termijn "wel heel erg minimaal".

PvdA, CDA, PVV, D66 en SP willen dat deze periode wordt verlengd. De partijen bevestigen berichtgeving hierover dinsdag in het AD. Het CDA roept de telecombedrijven op te gaan bewegen op dit vlak, maar "als zij het niet doen, komen wij in actie", zegt Tweede Kamerlid Agnes Mulder.

De meeste partijen denken aan een houdbaarheid van 6 maanden tot een jaar. De PvdA vindt 3 tot 6 maanden "een redelijke termijn".

Hogere tarieven
Als de belminuten inderdaad een half jaar geldig worden, dan is het volgens Ed Achterberg van onderzoeksbureau Telecompaper, een "zeer goede optie" voor providers om hierdoor hun tarieven gaan verhogen. "Volgens mij moeten de operators in ieder geval één pakket aanbieden dat hieraan voldoet. Consumenten kunnen er dan dus voor kiezen om dit pakket niet te nemen maar te gaan voor een ander pakket."

Achterberg verwacht wel dat een consument, wanneer de minuten langer houdbaar zijn, geneigd zijn om met minder minuten per maand genoegen te nemen. “Dat betekent minder inkomsten voor de operator en dus moeten zij hun kosten ergens anders weer terughalen.”

68 miljoen
Volgens de Consumentenbond gaat maandelijks 68 miljoen euro aan ongebruikt beltegoed in rook op. De bond pleit ervoor dat het tegoed van mobiele abonnementen minimaal een jaar lang houdbaar wordt. "Prepaid is ook een jaar geldig. Dat lijk me dus heel redelijk", stelt Sharon Gesthuizen. Zij kan zich voorstellen dat de abonnementen wel duurder worden als de houdbaarheidstermijn omhoog gaat.

Regeringspartij VVD is "niet op voorhand" voor het plan. Eerst moeten consumenten en operators maar eens afspraken maken, zegt het VVD-Kamerlid Bart de Liefde. Hij vindt wel dat de telecomsector eenduidiger en transparanter moet worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen