Nieuws27 dec '12 11:07

N-VA: Rol koning moet kleiner

Auteur: Marjan van den Berg

De Vlaamse nationalisten grijpen de kersttoespraak van koning Albert aan om ervoor te pleiten dat de koning niet meer het voortouw neemt in de kabinetsformatie.

Net als in Nederland, zou ook in België de koning niet langer het voortouw moeten nemen in de kabinetsformatie. Dat schrijft Bart De Wever, voorman van de Vlaamse nationalistische partij N-VA, donderdag in een opiniestuk in de Belgische krant De Standaard. Dat systeem "werkt'' volgens de politicus, ondanks "de scherpe politieke tegenstellingen'' in Nederland.

De Wever komt met zijn kritiek nadat koning Albert II in zijn kersttoespraak had uitgehaald naar populistische politici. Velen meenden dat hij daarmee vooral doelde op de N-VA. De verwijzing naar het fascisme in de jaren 30 schoot veel Belgen in het verkeerde keelgat.

Volgens Luc van der Kelen, politiek commentator bij Het Laatste Nieuws, is er een duidelijk verschil te zien tussen de Vlaamse en Waalse reacties. "Alle Franstalige kranten, commentatoren en politici hebben de koning geloofd en geprezen omdat hij verwezen heeft naar en gewaarschuwd heeft voor het populisme, terwijl in Vlaanderen alle commentatoren en academici precies het tegendeel hebben gedaan."

De Wever vindt dat premier Elio Di Rupo geen "politieke dekking'' had mogen geven aan de kersttoespraak van de koning. Van der Kelen: "Er komen zeker parlementaire vragen over de rol die de premier heeft gespeeld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen