Nieuws18 nov '14 14:53

Extra geld verpleegtehuizen 'ridicuul laag bedrag'

Auteur: Bram van Dijk

De 5 miljoen die staatssecretaris Van Rijn eerder dit jaar uittrok is 'ridicuul laag', zegt Jacqueline Joppe van Zorggroep Elde. Daarnaast vindt zij dat fouten in de zorg niet te voorkomen zijn.

"Als je ouder wordt, ontstaan er ingewikkelde dingen. Het is heel belangrijk om dat te realiseren", zegt Jacqueline Joppe, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorggroep Elde in Boxtel tegen verslaggever Martijn de Rijk. "Ook wij kunnen niet voorkomen dat er ooit iets misgaat in het zorgproces."

Ze beaamt dat er een geldtekort is in de zorg en dat de 5 miljoen euro die staatssecretaris Van Rijn jaarlijks extra uittrekt, veel te weinig is. "Het is een ridicuul laag bedrag als je kijkt naar de hele sector. Ik noem het niet eens een pleister, het is helemaal niets."

Maar het probleem ligt niet alleen bij geld, het ligt ook bij de verwachtingen die men heeft. "Er kan niet 24 uur per dag een verzorgende naast een cliënt staan. Dat is onmogelijk. Maar het is wel van groot belang dat als er iets mis gaat, je dat wel gelijk wil bespreken met elkaar. Dus zorg voor een goed debat in je organisatie. Zorg voor goede ethische commissies. Zorg dat iedereen elkaar wil aanspreken, van hoog tot laag. Dat helpt."

Meer tijd
Vanavond staat er een heet debat in de planning waar Van Rijn zijn beleid moet verdedigen. Joppe wil de staatssecretaris lef meegeven. "Hij moet de sector de tijd geven om met elkaar het gesprek te voeren. En we moeten ons ook realiseren dat niet alles te voorkomen valt in de laatste levensfase."

Nieuwe regels werken averechts
Wéér nieuwe regels uit Den Haag zijn niet de oplossing, zegt Joppe. "Afgelopen jaren is gebleken dat we heel veel regels kunnen bedenken, daar zijn we extreem goed in in dit land. Maar dat helpt het debat over kwaliteit en over zorgverlenen niet. Natuurlijk moet er goede kwaliteit van zorg zijn, maar dat los je niet op met een afvinklijstje."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen