Nieuws18 nov '14 08:44Aangepast op 18 nov '14 10:02

Onafhankelijk onderzoek naar zorgkwaliteit verpleegtehuizen

Auteur: BNR Webredactie

Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de kwaliteit van de zorg in verpleegtehuizen. Actiz, de koepelorganisatie van verzorgings- en verpleeghuizen, eist dat in een brief die naar staatssecretaris Van Rijn van Zorg gestuurd is. Vanavond wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de zorg in verpleegtehuizen.

Foto: ANP
Foto: ANP

"De afgelopen twee weken, waarin iedereen zich uitlaat over de kwaliteit in verpleegtehuizen, valt mij op dat het heel veel welles-nietes is", zegt directeur Aad Koster van Actiz op BNR. "Er wordt aan mij gevraagd: zijn het incidenten? Anderen zeggen: het is structureel. De een zegt: er moeten meer artsen en verpleegkundigen komen. De ander zegt: je moet het niet medicaliseren, maar aan de welzijnskant juist veel meer doen."

Voortdurend discussie
Hij gaat verder: "De een zegt: er moet meer van familie worden verwacht. De ander zegt: nee, ik heb m’n hele leven lang al betaald. En tenslotte zeggen mensen: 200 euro per dag wat een verpleeghuis nu krijgt moet voldoende zijn. Anderen zeggen: nee, dat is niet voldoende, want de zorg wordt steeds zwaarder."

Kortom, er is voortdurend discussie over, vat Koster samen.
De sector zal het debat met zorg volgen. De uitdagingen waar ze voor staan zijn in de afgelopen jaren alleen maar groter geworden, zegt Jacqueline Joppe, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorggroep Elde tegen verslaggever Martijn de Rijk. Zij vertelt over verpleegtehuis Liduina in Boxtel: "Wij hebben ongeveer 150 mensen die tussen de 90 en 100 zijn. Mensen die hier toch nog heel fijn kunnen leven, maar soms ook zaken tegenkomen die minder prettig zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen