Nieuws16 dec '14 10:42

Een op de vijf jongeren slachtoffer van mishandeling en diefstal

Auteur: BNR Webredactie

Eén op de vijf jongeren tussen de 15 en 18 jaar werd vorig jaar mishandeld of bestolen. En 62 duizend kinderen werden in 2014 het slachtoffer van seksueel geweld. Dat blijkt uit de cijfers in de nieuwe Kinderrechtenmonitor.

Kinderombudsman Marc Dullaert vindt dat aantal te veel. Toch ziet hij een positieve ontwikkeling: "Kinderen en jongeren worden eerder slachtoffer van geweld, maar daar staat tegenover dat het aantal kinderen en jongeren als verdachte daders sinds 2007 met 47 procent is afgenomen."

Afname
Volgens Dullaert is het terugbrengen van kinderen als daders heel effectief. Daarnaast neemt het aantal misdrijven dat jongeren plegen af. Zo zijn vermogensmisdrijven met 53 procent afgenomen, worden er 26 procent minder vernielingen gepleegd en is er minder geweld: een daling van 23 procent.

 

Zorgen
Toch lijkt het zo dat de meest kwetsbare mensen in onze samenleving kinderen en jongeren zijn. Die cijfers zijn te hoog wat betreft geweld, aldus Dullaert. "Er lijkt verharding plaats te vinden. Er worden al veel maatregelen getroffen door de overheid, maar ik vraag me af of deze wel effectief genoeg zijn." Dat is ook de reden waarom Dullaert oppert dat er een bredere aanpak moet komen rond het thema kinderen en jongeren.

Armoede
Er zijn in Nederland 380.000 kinderen die leven onder de armoedegrens. Dat is 1 op de 9 kinderen. Dullaert zegt er bij dat armoede nog steeds stijgt, maar dat gemeentes er wel beleid van maken om de kinderen te helpen. Ook vertelt hij dat er een verband is tussen armoede en geweld, maar dat geweld 'meerdere correlaties' kent.

Op de vraag wie het voortouw moet nemen is Dullaert duidelijk: "De Kinderombudsman zelf. Dus bij deze: ik zal er met de desbetreffende ministeries over moeten gaan praten."

Gerelateerde artikelen