Nieuws2 apr '13 22:41

'No cure no pay' moet rechtsbijstand laagdrempelig maken

Auteur: Thijs Baas

Een Kamermeerderheid van in elk geval de VVD en de PvdA is voorstander van een proefproject met 'no cure, no pay' in de rechtsbijstand.

In dit systeem betaalt een cliënt de advocaat alleen als die er een voor de cliënt gunstig resultaaat uit weet te slepen. Nu is dat in Nederland nog verboden. VVD-Kamerlid Ard van der Steur diende daarvoor dinsdag een motie in, omdat volgens hem alles onderzocht moet worden dat kan bijdragen aan een betaalbare rechtsbijstand voor brede groepen in de samenleving.

Omdat er nu een verbod geldt voor het principe van 'no cure, no pay', kan daarmee geen ervaring worden opgedaan. VVD en PvdA roepen staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) op om met de Orde van Advocaten in overleg te gaan hoe op 'verantwoorde wijze' ervaring kan worden opgedaan met 'no cure, no pay'.

Beperkte schaal
Teeven zegde in het debat meteen toe dat hij met de Orde wil bekijken of het mogelijk is om 'op beperkte schaal' ervaring op te doen. Maar dat moet de overheid geen geld kosten, want dat is er niet. De Orde van Advocaten vindt dat 'no cure, no pay' drempelverlagend kan werken voor mensen die hun recht nu niet zoeken omdat ze de advocaatkosten te hoog vinden.

In 2004 wilde de orde hier al mee experimenteren in letsel- en overlijdensschadezaken. Het kabinet bleef echter tegenstander en het experiment ging niet door. Dat er nu een Kamervoorstel ligt voor 'no cure, no pay' heeft de orde verbaasd omdat het voorstel verder gaat dan een eigen experiment waaraan de orde nu werkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen