Nieuws12 mrt '14 03:12Aangepast op 12 mrt '14 09:09

China breidt zoektocht vermist vliegtuig uit

Auteur: ANP Nieuws

China heeft twee extra vliegtuigen ingezet in de zoektocht naar de sinds zaterdag vermiste Boeing 777. Ook wordt de zoektocht uitgebreid naar land.

Dat heeft Li Jiaxiang van de civiele luchtvaartorganisatie Civil Aviation Administration of China woensdag bekendgemaakt. Vietnam liet weten de zoekoperatie in Vietnamese wateren te verkleinen.

Vietnam zal geen schepen meer inzetten in de zoektocht, zei onderminister Pham Quy Tieu van Transport. Het Aziatische land zet woensdag nog wel enkele vluchten in.

Straat van Malakka
Dinsdag meldden Maleisische media dat het vliegtuig van Malaysia Airlines mogelijk ver van de route boven de Straat van Malakka is terechtgekomen. Generaal Tan Sri Rodzali Daud van de Maleisische luchtmacht liet in een statement weten dat er nooit zo'n verklaring is afgegeven en dat de berichten daarover inaccuraat en incorrect zijn.

Vlucht MH370 van Malaysia Airlines was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking toen het contact rond half 3 's nachts werd verbroken. In totaal waren 227 passagiers en 12 bemanningsleden aan boord van het vliegtuig, dat boven zee van de radar verdween. De piloten hebben geen enkel noodsignaal afgegeven. In het toestel zaten zeker twee passagiers met gestolen paspoorten. Iraniërs die in Europa asiel wilden aanvragen, hadden de hand weten te leggen op de paspoorten

Waarschuwing
De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten van de FAA hadden in november een waarschuwing uitgevaardigd voor een zwakke plek in de romp van de Boeing 777. Zonder herstel zou dit uiteindelijk kunnen leiden tot aantasting van de hele romp van het toestel, met mogelijk een snelle afname van de druk en het breken van het toestel.

De waarschuwing kwam na een eerdere melding van een barst van 40 centimeter in een andere Boeing 777, meldt de Britste krant de Daily Telegraph. Luchtvaartdeskundige Benno Baksteen zegt in een reactie op BNR: "Dit zijn dingen die soms gebeuren. Dan ontstaan er onvoorspelbare schades. Dat heeft een beetje te maken met het feit dat de drukcabine bij elke vlucht wordt opgepompt. Daarna loopt 'ie natuurlijk weer leeg. Dus die romp vervormt een beetje."

Zwakke plekken
Zo'n romp is natuurlijk heel sterk, gaat Baksteen verder. "Maar er zijn zwakke plekken waar deuren zitten of antennes worden doorgevoerd. Dan kan schade ontstaan. Die wordt geconstateerd en wordt er een waarschuwing uitgestuurd. Er worden extra controles uitgevoerd en wanneer nodig een reparatie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen