Nieuws11 mrt '14 13:58

Interpol: Maleisië geen terroristische daad

Auteur: BNR Webredactie

Interpol denkt niet dat terroristen de verdwijning van het Maleisische vliegtuig op hun geweten hebben. "Hoe meer informatie we krijgen, hoe meer we geneigd zijn te concluderen dat het geen terroristische daad was'', zei Ronald Noble van de internationale politieorganisatie dinsdag.

Het leger van Maleisië heeft het vermiste vliegtuig vermoedelijk op de radar boven de Straat van Malakka getraceerd, zo heeft een Maleisische legerbron dinsdag laten weten. Dat is honderden kilometers van de plek waar de luchtverkeersleiding voor het laatst contact had met het toestel.

Volgens de bron is het vliegtuig bij Kota Bharu in het oosten van Maleisië van koers veranderd. Het toestel zou daar ook op een lagere hoogte zijn gaan vliegen.

De Straat van Malakka ligt tussen het Indonesische eiland Sumatra en het Maleisische schiereiland Malakka.

Asiel aanvragen
De twee Iraniërs die met een gestolen paspoort in het verdwenen vliegtuig zaten, wilden in Europa asiel aanvragen. Een 19-jarige man was op weg naar zijn moeder in Duitsland, een man van 29 wilde naar familie in Zweden, meldden de BBC en de Zweedse krant Aftonbladet dinsdag.

Volgens Interpol heet de 29-jarige man Delavar Seyed Mohammadreza. Een familielid in Zweden zei tegen Aftonbladet er zeker van te zijn dat de Iraniër in het bewuste vliegtuig zat. "Niemand heeft na het ongeluk nog contact met hem kunnen krijgen.'' Hij had een ticket naar de Deense hoofdstad Kopenhagen en zou asiel willen aanvragen in het Zweedse Malmö. Hij zou zijn toevlucht hebben gezocht tot mensensmokkelaars.

'Geen link met terrorisme'
De politie in Maleisië denkt niet dat de 19-jarige Pouria Nour Mohammad Mehrdad banden had met terroristische organisaties. De autoriteiten hebben contact met de moeder van de man. Zij woont in Duitsland en verwachtte dat haar zoon in Frankfurt zou aankomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen