'Kracht van Eredivisie veel groter dan van Beneliga'
De Eredivisie is inmiddels afgedaald naar een plek rond de achtste à negende positie in Europa, waar het de concurrentiestrijd aangaat met landen als Roemenië, Turkije en Rusland. Dat zegt Jacco Swart, directeur Eredivisie CV, in BNR Paul van Liempt.
Ook dit jaar lijkt het Europese avontuur voor de meeste Nederlandse clubs weer voortijdig in schoonheid te sterven. Om die constatering kan ook Swart niet heen. "We zijn met zes clubs en drie zijn er in de kwalificatie al gestrand. Volgend jaar verliezen we een positie in de Europa League, maar we moeten in het concurrentieveld, Roemenië, Turkije Rusland strijden om in de top-8 à 9 te blijven."
Hoewel Swart vindt dat de media niet moeten overdrijven - met het onophoudelijk spreken van Mickey Mousecompetities en dergelijke, erkent hij dat het voortijdige vertrek van de topspelers in de Eredivisie een niet te onderschatten probleem is. "Hoe kunnen we een overtuigingsslag maken richting spelers om te zorgen dat ze blijven? Spelers die te jong naar een andere competitie gaan hebben een veel kleinere kans van slagen dan spelers die dat op latere leeftijd doen. Als je weet dat je met een contract je financiële onafhankelijkheid waarborgt, wil dat niet zeggen dat je ook sportief de beste keuze maakt."
Beneliga
Ook voor een samensmelting van de Eredivisie met de Belgische Eerste Klasse is volgens Swart geen zonnige toekomst weggelegd. "Ik denk dat het ook nu een plan is dat de finish niet kan halen. Cultureel is het voetbal zo ingericht dat ook Ajax, PSV en Feyenoord het met hun achterban iinteressanter vinden om naar Groningen te rijden dan naar Luik, en interessanter om naar Breda te rijden dan naar Charleroi. De kracht van de Eredivisie is veel groter dan een nieuw op te zetten Beneliga."
Het kan daarom volgens Swart helemaal geen kwaad als Nederland de internationale trend volgt en ook hier de deuren openzet voor buitenlandse clubeigenaren. "Nederland volgt mondjesmaat deze interessante ontwikkelingen. Bijna alle Engelse clubs zijn in Aziatische handen en ook Nederlandse clubbestuurders gaan voor een structuur waarbij de continuïteit en het voortbestaan van de club op Eredivisieniveau zolang mogelijk gewaarborgd is. Daar kunnen risico's aan zitten, maar Russische en Chinese eigenaren zijn niet per definitie onbetrouwbaar."
Kwaliteitseisen
Toch kan het niet zo zijn dat iedereen zomaar een club kan kopen, beaamt Swart. "Dat we met zijn allen goede afspraken maken over de kwaliteitseisen, dat is helder. Toon Gerbrands had het over forensisch accountantonderzoek en gaf daarbij ook de complexiteit van de KNVB aan in deze. Je kunt wel "nee" zeggen, maar dan kun je in een geweldig juridisch gevecht terechtkomen, dus je moet het wel heel goed met elkaar uitdokteren. Het is een ontwikkeling die gaande is, dus daar moeten we als regelgevers op inspelen, zodat clubs weten beter weten aan welke regels ze moeten voldoen."