Nieuws15 okt '14 16:50

Militairen in Mali willen een hogere vergoeding

Auteur: BNR Webredactie

De vergoeding voor de groep militairen die in Mali op missie is geweest moet omhoog. Dat schrijven ex-militairen in een brief aan enkele vakbonden. Zij menen dat de werkomstandigheden in het Afrikaanse land de opslag rechtvaardigt.

kamp Castor in Mali
kamp Castor in Mali

De klachten gaan onder meer over de huisvesting en de hygiëne. Veel militairen op de basis in Gao verblijven nog in tenten. Die worden vervangen door wooncontainers, maar dat loopt vertraging op. Volgens beide vakbondsleiders gaat het om opstartproblemen.

Secretaris Skip Springer van de vakbond AFMP vindt niet dat Defensie zich kan verschuilen achter de lange logistieke lijnen. "De meeste militairen zijn al eens uitgezonden en beseffen dat het geen vakantieoord is, maar dit is onacceptabel.''

Omstandigheden
Volgens Leon van der Hulst, voorzitter van de Algemeen Christelijke Organisatie van Militairen (ACOM), laten de kampen in Mali heel wat te wensen over. "Waar het om gaat zijn de klimatologische omstandigheden. Het komt daar regelmatig voor dat er temperaturen heersen van boven de vijftig graden. En het kamp is vanaf het zand opgebouwd. De norm voor de sanitaire voorzieningen is wel gehaald, maar dat is natuurlijk niet de luxe die we van thuis kennen. Als militair ben je wel wat gewend, maar zeker in het begin zal je moeten leven met minder comfortabele omstandigheden."

 

Als de militairen een hogere vergoeding willen, dan moeten ze dat bespreken in het cao-overleg, zegt Springer. "Zo werkt dat nou eenmaal. Het gaat over geld en dat kan je maar één keer uitgeven. Dus je moet keuzes maken waar je dat geld in stopt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen