Nieuws7 mei '14 11:29Aangepast op 7 mei '14 11:52

Geluidsschermen langs snelweg gaan zonne-energie opwekken

Auteur: Melvin Captein

Met hulp van een subsidie vanuit Europa begint Rijkswaterstaat in 2017 een pilot waarbij zonne-energie wordt opgewekt met geluidsschermen langs de snelweg. Het eerste scherm moet in 2017 langs de A16 bij Dordrecht staan.

De toegekende subsidie van 1,3 miljoen euro is voor Rijkswaterstaat het startpunt van het experiment. "Er wordt nu eerst een prototype ontwikkeld", aldus Hanneke Derksen van het agentschap. "Daarna volgt een aanbesteding op de markt waarbij makers worden uitgedaagd om zo'n scherm te gaan ontwerpen. Parallel daaraan gaan we ook kijken of er marktpartijen in de energiesector zijn waar we afspraken mee kunnen maken."

Iets waar bij het ontwerp rekening mee moet worden gehouden, is dat de schermen de zonnestralen niet weerkaatsen, zegt Derksen. Rijkswaterstaat investeert zelf ook in het project. De pilot moet uiteindelijk gaan uitwijzen of het rendabel is de schermen ook elders in het land te gaan plaatsen.

Volgens Derksen staat duurzaamheid bij haar organisatie hoog op de agenda. "We zijn ook bezig met led-verlichting en houden rekening met duurzaamheid bij het aanbesteden van werk. Werken met zonne-energie is een belangrijk onderdeel van die visie."

Gerelateerde artikelen