Nieuws25 okt '12 11:35

Wientjes: poldermodel is terug

Auteur: Anne-Greet Haars

"De polder is terug". Met deze uitspraak verliet Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, donderdagochtend het Binnenhof.

Hij sprak samen met FNV-voorzitter Ton Heerts met de informateurs en VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom. Daar schuiven vanochtend allerlei belangenorganisaties aan.

"Het zijn er veel vandaag: vertegenwoordigers van de werkgevers, werknemers, provincies en gemeenten. Zelfs de waterschappen mogen langs komen, nou dan weet je echt dat de gesprekken in de laatste fase zijn aangekomen", vertelt BNR's politiek verslaggever Hans Verbeek. "Maar eerst was er dus een gesprek met Bernard Wientjes en Ton Heerts."

Herstel vertrouwen
Wientjes is blij met het herstelde vertrouwen in elkaar: "We hebben gewoon weer besloten dat we met elkaar zaken gaan doen op dezelfde manier als in het verleden. Uiteindelijk zie je dat echte grote hervormingen in Nederland alleen maar kunnen als de polder daarbij betrokken wordt."

Inhoud gesprek
Wientjes en Heerts gingen verder niet in op de inhoud van het gesprek. Wientjes wilde alleen kwijt dat in deze tijd "enorme bezuinigingen'' op ons afkomen waarin iedereen pijn zal lijden want je kunt volgens hem niet zoveel bezuinigen zonder dat burgers en bedrijven worden geraakt. Hij wil wil dat zo proberen te organiseren dat het ondernemerschap en "de nieuwe relatie'' tussen werkgevers en werknemers in stand blijft.

Buitenspel gezet
In het poldermodel overlegt de politiek met werkgevers en werknemers voordat er een beslissing wordt genomen. De afgelopen jaren was dat model op de achtergrond geraakt. "De afgelopen jaren voelde Wientjes zich een beetje buitenspel gezet. Het sociaal overleg lag ook op z'n kont vanwege de interne problemen bij de vakbonden zelf. Nu hebben ze gezamenlijk afgesproken dat bij de volgende stappen die gezet worden, de organisaties van werkgevers en werknemers daarbij betrokken worden."

Wensen
De voormannen van werkgevers en werknemers kregen de kans hun wensen voor te leggen. Rutte zei eerder te zullen bezien wat hij met die wensen kan doen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen