Nieuws22 aug '12 14:20Aangepast op 22 aug '12 15:43

'Niet banken maar Chinezen zijn oorzaak crisis'

Auteur: Arjan Meesterburrie

Niet foute hypotheekproducten in Amerika, maar de toegenomen welvaart in China is de oorzaak van de huidige financiele crisis. Dat beweert econome Heleen Mees in haar promotieonderzoek.

Mees wijst erop dat de Chinezen de afgelopen jaren meer dan de helft van het nationaal inkomen als spaargeld op de bank hebben gezet. Dat heeft wereldwijd de rente doen dalen. Het grote aanbod van goedkoop geld dat daardoor ontstond is volgens Mees de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van de grote zeepbel op de Amerikaanse huizenmarkt.

"De Chinezen reageren beleefd glimlachend", zegt Mees die op dit moment in China is op BNR. "En ze zijn ook buitengemeen geïnteresseerd om de discussie aan te gaan en dat doe ik dan ook met plezier. Ze snappen de analyse, maar komen ook met tegenargumenten."

De exotische hypotheekproducten zélf kunnen volgens de econome nauwelijks de oorzaak genoemd worden van de hausse op de Amerikaanse huizenmarkt en de klap die daarna volgde. De bijzondere hypotheekvormen vormden namelijk minder dan vijf procent van het totaal aantal hypotheken in de VS in de periode 2000 tot en met 2006.

Geen kwade Chinese opzet
Mees heeft geen bewijs gevonden voor beschuldigingen dat Chinese leiders met opzet de financiële markten hebben ontregeld. "Daar heb ik jammer genoeg geen aanwijzingen voor gevonden, want ik ben dol op complottheorieën", zegt ze tegen BNR's Mark Beekhuis.

Het totale spaarsaldo van China is vergelijkbaar met andere opkomende economieën in Azië. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat de Chinese welvaartsgroei voor een groot deel is veroorzaakt door een toegenomen spendeerdrift in de Verenigde Staten.

Voor haar promotieonderzoek aan de Erasmus Universiteit baseerde Mees zich op statistische databases in de VS en China. Daarnaast interviewde ze 300 respondenten in Beijing over de manier waarop zij tegen geld aankijken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen