Nieuws27 okt '14 11:32Aangepast op 27 okt '14 13:14

Lex Hoogduin: 'Leverage ratio moet boven 4 procent'

Auteur: Thijs Baas

Nederlandse banken moeten op termijn meer dan 4 procent van hun balanstotaal aan kapitaal aanhouden. Dat zegt hoogleraar monetaire economie Lex Hoogduin tegen BNR.

Nu bedraagt deze leverage ratio nog 3 procent; na België het laagste percentage van Europa. Hoogduin ondersteunt daarmee de oproep van minister Dijsselbloem, die eerder opriep tot een verhoging van de leverage ratio. Op termijn zou de ratio zelfs nog verder omhoog moeten als het aan Hoogduin ligt. Op welke termijn de ratio op welk niveau moet uitkomen kan Hoogduin nog niet zeggen. "Ik denk niet dat het verstandig is om nu een getal te noemen, want dan leg je een enorme druk op de markt, ook als die pas over vier of tien jaar bereikt hoeft te zijn."

De richting van de beweging, daar gaat het Hoogduin in eerste instantie om. En dat de aandeelhouders van de banken niet op een hogere ratio zitten te wachten begrijpt hij wel, gezien de lagere rendementen die het zal opleveren. "Als er toch meer buffer moet komen, zien de banken dat het liefst in delen van de buffer die niet het kapitaal zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen