Nieuws2 sep '14 09:27Aangepast op 2 sep '14 09:44

Timmermans naar Brussel voor sollicitatie

Auteur: Karlijn Meinders

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans solliciteert vandaag bij Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Welke post hij kan binnenhalen is nog onbekend.

Volgens Europa-verslaggever Anke Truijen hebben ze ook in het buitenland oog voor de kwaliteiten van Timmermans. "Hij spreekt zijn talen, het is een goede diplomaat, hij ligt goed in Europa, is een politiek zwaargewicht en sociaaldemocraat. Hij was niet de eerste keuze voor Nederland, dat weten we. Dat was minister Dijsselbloem. Die is echter gepasseerd door Juncker."

Tactiek
Het is nog maar de vraag welke commissiepost we precies gaan binnenslepen. Dat Nederland niet eerder bekend maakte wie er naar de functie zou solliciteren, kan volgens Truijen tactiek zijn. "Als je eerder al een naam noemt kan iemand helemaal door de pers worden afgemaakt en daardoor beschadigd raken. De Fransen deden het precies andersom, die hebben gelijk hun oud-minister van financiën Moscovici genomineerd. Dan wordt toch wel van Juncker verwacht dat hij voor hem een goede post gaat regelen."

Timmermans had het liefst de positie EU-buitenlandvertegenwoordiger bekleed, maar deze is al in handen van de Italiaanse Mogherini. "Nu zou bijvoorbeeld handel voor de hand liggen, maar veel functies zijn al verdeeld. Hij zou een soort super commissaris van Oost-Europa kunnen worden, of de commissaris die de bureaucratie in de EU aanpakt."

Te weinig vrouwen
De minister zei vorige week nog over de functie als buitenland-commissaris dat hij geen kans maakte omdat hij geen vrouw was. "Momenteel zitten er negen vrouwen in de commissie", vertelt Truijen. "Dat moeten er negen blijven. Juncker heeft te weinig vrouwelijke kandidaten en heeft daar om gevraagd bij de lidstaten. Als Timmermans geen zware post krijgt kan hij zich alsnog terugtrekken en dan zou het kunnen dat Ploemen uiteindelijk naar Brussel gaat."

Opvolger
PvdA-prominent Bert Koenders wordt door de PvdA naar voren geschoven als opvolger van Frans Timmermans. Dat melden bronnen aan RTL Nieuws. Volgens Haagse verslaggever Jeroen Stans zou het een logische opvolger zijn.

 

Deze week wil Juncker alle kandidaten voor de nieuwe commissie gesproken hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen