Nieuws3 sep '14 07:55Aangepast op 3 sep '14 10:23

Functie Timmermans volgende week pas bekend

Auteur: BNR Webredactie

Frans Timmermans krijgt hoogstwaarschijnlijk een coördinerende rol binnen de nieuwe Europese Commissie. Maar welke functie en taken Timmermans precies krijgt, wilde Rutte gisteravond nog niet zeggen.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Verschillende media melden vanmorgen dat hij geen eigen portefeuille krijgt maar dat het om een coördinerende rol gaat. Toch blijft het speculeren. Gisteravond konden zowel Rutte als Timmermans nog weinig duidelijkheid geven.

"Wacht u maar af tot volgende week bekend wordt hoe de commissie aan de slag gaat en wie wat gaan doen", zei Timmermans. "Het is een zaak die nog in beweging is, omdat er in totaal nog 26 landen moeten spreken."

Rutte durfde al iets meer te zeggen tegen politiek verslaggever Jaap Jansen: "Het is mijn verwachting dat de uiteindelijke portefeuille van Frans zich zal bevinden in het hart van de Nederlands-Europese agenda."

Afwachten
Er zijn eigenlijk maar twee zekerheden, zegt BNR-verslaggever René de Monchy, die gisteravond sprak met Timmermans. "Ten eerste dat de commissie een andere opzet gaat krijgen en ten tweede dat pas volgende week duidelijk wordt welke rol Timmermans gaat spelen. Dan maakt aankomend voorzitter Juncker van de Europese Commissie bekend welk poppetje wat gaat doen."

Volgens Jeroen Stans, onze verslaggever in Den Haag krijgt Timmermans in ieder geval een belangrijke rol. "De verwachting is dat hij naast Juncker de belangrijkste post zal krijgen. Hij moet toezien op andere commissarissen. Pechtold zei gisteren in de Tweede Kamer nog 'we sturen hem toch niet naar Brussel om personeelszaken te doen'. Dat werd meteen tegengesproken, maar over het algemeen tasten ook de Kamerleden in het duister."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen