Nieuws17 dec '12 15:41Aangepast op 17 dec '12 16:18

Londense metro staakt op Boxing Day

Auteur: Mijke Hurkx

Van plan om te gaan shoppen op Tweede Kerstdag in Londen? Draag vooral geen naaldhakken, is het devies. "Alleen als je houdt van veel lopen en van lange wachtrijen."

Stel je de drukste Nederlandse koopavonden van het jaar voor. Die komen nog niet in de buurt bij de drukte tijdens de Londense Boxing Day. Ook spelen traditioneel de Britse voetbalclubs op die dag. En nu heeft de metro net op die dag een staking afgekondigd. "Dat wordt echt hopeloos", zegt correspondent Lia van Bekhoven.

Plat en chaos
Londen gaat helemaal plat op Tweede Kerstdag, als het aan de metrovakbond ligt. De vakbond is boos over de feestdagenuitkeringen aan het personeel en heeft daarom de staking voor het derde jaar op een rij afgekondigd.

Op Tweede Kerstdag valt traditioneel Boxing Day, de dag waarop de Britten aldaar massaal gaan shoppen. Een metrostaking op die dag zorgt onherroepelijk voor een enorm verkeersinfarct. Normaliter vervoert de Londense metro dagelijks 3 miljoen mensen, laat staan hoeveel mensen er tijdens Boxing Day van de metro gebruik willen maken.

Onvrede
De metromedewerkers dreigden ook al te staken tijdens de bruiloft van William en Kate. Het zit ze blijkbaar hoog. "Het personeel wil meer uitgekeerd krijgen op de zogenoemde Bank Holidays, de vrije maandagen. Ze zeggen in 1992 het recht verworven te hebben voor extra uitbetalingen en dat de werkgever nu op die belofte teruggekomen is. Ik denk niet dat er ditmaal aan hun eis wordt toegegeven."

Derde jaar
Dit is het derde jaar op een rij dat de metro dreigt met een staking. "Meestal zijn er nog wel een aantal machinisten die toch werken. Er rijden nog wel enkele treinen, maar dat is niet te vergelijken met wat er normaal rijdt."

"Tijdens de staking vorig jaar duurde het vreselijk lang om ergens te komen. Sommige mensen kwamen nooit op de plek van bestemming."

De Underground gaat ook plat op 18 en 25 januari.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen