Nieuws10 mrt '14 17:18Aangepast op 10 mrt '14 17:34

Stimuleringsfonds: 'Stel starterslening breder beschikbaar'

Auteur: Thijs Baas

Gemeenten moeten zich serieus afvragen of ze niet wat ruimhartiger moeten zijn met het beschikbaar stellen van startersleningen. Dat zegt Jan Willem van Beek, directeur van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, tegen BNR.

"Altijd als je nadere voorwaarden stelt, dunt de groep die ervan gebruik kan maken uit", constateert Van Beek. "Het is de moeite waard om je af te vragen of je de starterslening niet wat breder beschikbaar kunt stellen, zodat meer mensen er ook echt gebruik van kunnen maken." 

Maar dat betekent niet dat gemeenten zomaar al hun beperkingen opzij moeten zetten, vindt Van Beek. Soms hebben ze immers wel degelijk redenen om bijvoorbeeld de bedragen die starters kunnen lenen te beperken. "Vroeger kon je 112 procent van de aankoopprijs financieren, en dat loopt terug naar 100 procent. Daardoor wordt inderdaad de drempel wat hoger. Dat is hele bewuste wetgeving, om te voorkomen dat mensen meer lenen dan goed voor ze is, maar dat is niets nieuws."

Belemmering
Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland zei vanmorgen op BNR dat startersleningen eerder een belemmering zijn bij het kopen van een huis dan een steuntje in de rug. "Door allerlei nieuwe regeltjes en rare voorwaarden zijn starters met een starterslening zelfs duurder uit dan met een normale hypotheek."

Van Beek kan zich maar gedeeltelijk vinden in de conclusies van Bouwend Nederland. "Daar gaat het mis, want zijn conclusie dat je met een starterslening eerder slechter af bent dan beter, is helemaal niet juist. Je hebt 20 procent extra financiering waar je de eerste drie jaar geen aflossing en rente over betaalt. Dat is zo'n groot voordeel, het bestaat niet dat je met een starterslening slechter af bent."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen