Nieuws24 okt '13 16:22Aangepast op 24 okt '13 17:19

'VS luisterden Merkels oude Nokia af'

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft naar alle waarschijnlijkheid Angela Merkels oude Nokia afgeluisterd, die de Duitse bondskanselier van 2009 tot juli dit jaar gebruikte.

Sindsdien heeft zij een smartphone die beter tegen spionageaanvallen is beveiligd, een aangepaste Blackberry.

Dat meldde de Duitse krant Die Welt donderdag op gezag van bronnen bij de geheime diensten. Hard bewijs voor het jarenlange afluisteren is niet gevonden, wel een sterke verdenking. Zo staat het oude mobiele nummer van Merkel in NSA-documenten die in handen zijn van klokkenluider Edward Snowden.

De publicatie in Die Welt strookt met uitspraken van een Amerikaanse regeringswoordvoerder woensdag. Die zei desgevraagd tegen weekblad Der Spiegel: "De president heeft de kanselier verzekerd dat de Verenigde Staten haar communicatie niet monitoren en ook niet zullen monitoren.'' De zegsvrouw weigerde in te gaan op de vraag of dit ook geldt voor het verleden.

Aftappen onder vrienden kan niet
"Het onderling bespioneren van vrienden kan niet.'' Dat stelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel in een eerste reactie donderdag in Brussel na onthullingen dat haar mobieltje zou zijn afgetapt door de Amerikaanse geheime dienst.

,,Het gaat om vertrouwen, dat moet weer worden opgebouwd'', benadrukte ze over de relatie met de Amerikanen. Ze zou dat ook in haar telefoongesprek woensdagavond met de Amerikaanse president Barack Obama hebben gezegd.

,,Wij zijn bondgenoten, maar dat kan alleen op basis van wederzijds vertrouwen. Daarbij gaat het niet om mij, maar om alle burgers in Duitsland'', aldus Merkel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen