Nieuws23 jun '14 15:44

'Netjes loopt groot gevaar in regio Egypte'

Auteur: Pieter van den Akker

"Zorgen dat je je huiswerk doet voordat je in het vliegtuig stapt waar dan ook naartoe.” Dat is het advies van internationaal strafrechtadvocaat Jozef Rammelt aan de veroordeelde journaliste Rena Netjes. Als Netjes in landen komt waarmee Egypte een uitleveringsverdrag heeft, is de kans groot dat ze 'zonder pardon naar Egypte gaat', zegt Rammelt tegen BNR.

Netjes, die op dit moment in Nederland is, werd vanmorgen door de rechter in Egypte tot tien jaar cel veroordeeld . De verslaggeefster, die onder andere voor BNR werkt, is veroordeeld wegens de verspreiding van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap.

Interpol-alert
Meteen na haar veroordeling zei ze dat het nu zaak is om uit te zoeken 'of Egypte geen Interpol-alerts uitgeeft naar landen waar ze uitleveringsverdragen mee hebben'. Rammelt beaamt het belang daarvan: "Het ligt er een beetje aan wat voor alert er op wordt gezet. Er kan een red notice op komen te zitten , maar ook ‘gewoon’ een aanhoudingsbevel."

Landen die, net als Nederland, geen uitleveringsverdrag met Egypte hebben, zullen waarschijnlijk 'niet aanslaan' op zo'n alert van Interpol, zegt Rammelt. "Hoewel zij waarschijnlijk wel in ons systeem terechtkomt. Dat betekent in feit dat de zaak bij ons wordt geblokkeerd. We zien wel dat Egypte dat wil, maar we kunnen er niks mee, dus wordt het geblokkeerd."

'Zwaar gevaar'
Hij vervolgt: "In landen waar Egypte wél een uitleveringsverdrag mee heeft en die ook zijn aangesloten bij Interpol – van alle 205 landen is 99,9 procent aangesloten bij Interpol – en een uitleveringsverdrag hebben met Egypte, loopt ze een ‘zwaar gevaar’ om te worden opgepakt. Dan ga je zonder pardon naar Egypte toe."

Zeker in de regio van Egypte is er een groot aantal landen dat een uitleveringsverdrag met Egypte heeft, weet Rammelt. "Dat risico zit er dus in. Egypte heeft met landen waarmee het land een uitleveringsverdrag heeft een wederzijdse erkenning van elkaars strafvonnissen. Anders heb je namelijk geen verdrag. Dat betekent dat je zo kan worden uitgeleverd."

Risico's bij grensovergang
Netjes doet er voorlopig verstandig aan 'gezellig in Nederland' te blijven en landen te mijden waarmee de Egyptenaren een uitwisselingsverdrag hebben. Máár, voegt Rammelt er aan toe: "Bij iedere grensovergang met landen die bij Interpol zijn aangesloten zullen ze haar in ieder geval aanhouden. Dan komen ze erachter dat ze helemaal geen uitleveringsverdrag hebben met Egypte en laten ze haar weer gaan. Hoe lang duurt het voordat ze erachter zijn dat ze geen uitleveringsverdrag hebben? God verhoede dat ze in een land komt dat dat wel heeft. Dan zit je voor je het weet in een Egyptische cel."

De Europese Unie laakt de veroordeling van Netjes en andere buitenlandse journalisten in Egypte, zoals uit Groot-Brittannië en Letland. Dat verklaarde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg na overleg met zijn EU-collega's. Hij had beloofd de kwestie aan te kaarten. Er zijn veel landen die afstand nemen van wat er in Egypte is gebeurd, zegt hij.

'Rechtsstaat geschonden'
Timmermans laat verder de Nederlandse ambassadeur in Egypte zijn ongenoegen kenbaar maken aan de Egyptenaren. Hij wil vervolgens bereiken dat de rechtszaken worden herroepen omdat zij 'fundamenteel in strijd waren met de regels van de rechtsstaat'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen