Nieuws4 jul '14 14:25

Op de barricade uit boosheid om veroordeling journalisten

Auteur: Pieter van den Akker

De journalistenvakbond heeft vrijdag bij de Egyptische ambassade in Den Haag tegen de veroordeling van 13 journalisten, onder wie BNR-correspondent Rena Netjes, geprotesteerd. Zij kreeg 10 jaar cel voor 'samenzwering' en 'hulp aan terroristen'. "We staan hier met een handjevol journalisten en vooral ook een heleboel fotografen", vertelt Marjan Enzling, voorzitter van de NVJ.

Enzling heeft even daarvoor geprobeerd om een brief te overhandigen aan de ambassadeur van Egypte. Tevergeefs. Enzling: "Ik heb de ambassadeur zelf niet gezien en heb de brief via het hek overhandigd aan een van de press officers. We hebben gehoord dat we dinsdag met de ambassadeur kunnen praten. Dat is in ieder geval weer een stap vooruit. Maar we zijn niet binnen geweest."

Enorme bezorgdheid
In de brief van de NVJ valt te lezen 'dat we onze enorme bezorgdheid uitspreken over veroordelingen in Egypte bij verstek maar ook die van drie journalisten van Al Jazeera gevangen zitten', zegt Enzling. "Én over het feit dat het geen fair trial is geweest."

Enzling weet niet wat ze van het gesprek van dinsdag mag verwachten. "Maar niks doen is geen optie. Waar we op mikken is dat we de druk zo hoog mogelijk houden zodat ze niet denken: ignore the problem, it will go away. Het gaat niet weg. We gaan ook nog terugkomen."

 

Olievlek
Op de vraag of ze niet beter in Brussel in actie zou kunnen komen omdat er vanuit daar geld naar Egypte gaat, antwoordt ze: "Ik heb toevallig gisteren contact gehad met Brussel. De VRT is geïnteresseerd in wat de bedoeling precies is van deze snel op touw gezette actie. Dat is dat 'ie zich als een olievlek uitspreidt, wat mij betreft over heel Europa. We zoeken ook contact met de Europese en de internationale federatie. Ik hoop dat op die manier de druk hoog wordt."

Rena Netjes was zelf niet aanwezig bij de actie in Den Haag. "Ik heb haar gesproken, maar ze is eigenlijk te bang om in de buurt van Egyptisch grondgebied te komen. Wij zijn niet binnen geweest. Wat dat betreft had ze hier op de stoep kunnen staan. Ze  wilde heel graag, maar ze heeft toch besloten het niet te doen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen