
Journalist Rena Netjes, veroordeeld tot 10 jaar cel bij deze rechtszaak, vindt de uitspraak opmerkelijk, zegt ze op BNR. Er lijkt een kentering in gang te zijn gezet, gelooft Netjes.
Westerse kritiek
"Tot nu toe hield Egypte er heel halsstarrig aan vast dat de rechter onafhankelijk is. En: 'Hoe durft het westen daar kritiek op te hebben?' De minister van Justitie en Buitenlandse Zaken hebben hetzelfde gezegd. Met alle acties door collega's wereldwijd en de enorme diplomatieke druk achter de schermen lijkt het er nu toch op dat Egypte eieren voor z'n geld kiest en iets in gang gaat zetten."
Dat wil volgens haar niet zeggen dat dit meteen is opgelost, máár:
De president heeft de mogelijkheid om een pardon te geven. Dat kan volgens de Egyptische wet alleen maar nadat het hoger beroep is afgerond. Netjes: "Ik weet dat hoofdverdachte Mohammed Fahmy niet in hoger beroep gaat. Voor zover ik het nu zie, kan ik zelf ook niet in hoger beroep, omdat we daar niet aanwezig zijn. Sisi kan als president op zich alles voor elkaar krijgen als hij echt zou willen. Dus misschien hebben ze toch zoiets van: al die schade met vooral Westerse landen - en ook imagoschade en schade in de betrekkingen en reputatie - 'steekt' behoorlijk. Misschien wel meer dan ze tot nu toe hebben toegegeven."
Sisi verrast?
Volgens Egyptische collega's van Netjes kan het zo zijn dat ook Sisi verrast was over de hoogte van de straffen en dat er langzamerhand wordt aangestuurd op een pardon. "En wat ook interessant is: Egyptische media beginnen zich nu te roeren. Tot nu toe waren ze heel erg op de hand van de rechter, maar een belangrijke presentator heeft al gezegd dat dit helemaal niet kan en dat dit echt schokkend nieuws is. Dat heeft ze mij op Twitter ook te verstaan gegeven."