Nieuws17 dec '13 16:23Aangepast op 17 dec '13 16:40

Selfie: niets nieuws, toch een hype

Auteur: Marjan van den Berg

Een zelfportret op armlengte. Meer is het niet. En toch heeft ‘selfie’ het geschopt tot woord van het jaar. Is de selfie een blijvertje, en misschien zelfs wel een vorm van kunst?

Eigenlijk is een selfie niets nieuws, zegt Wim van Sinderen, conservator van het Fotomuseum Den Haag. Selfies bestonden al lang voor de uitvinding van de fotografie. “We kennen natuurlijk allemaal de zelfportretten van Rembrandt en Van Gogh, om maar even twee te noemen.”

Populair
Wat wel nieuw is, is het enorme aantal selfies dat tegenwoordig wordt geproduceerd. Van Sinderen: “Het is een fenomeen. Je mag het misschien wel in de fotogeschiedenisboeken zetten dat ze zo in de periode 2008-2018, zeg maar tien jaar, het maken van selfies enorm populair was, zo populair dat er een eigen naam aan verbonden werd.”

Kleren uit!
Populair zijn selfies dus zeker; origineel zijn ze zelden. Daarom hier enkele tips van de conservator van het Fotomuseum Den Haag, om met je selfies toch verrassend uit de hoek te komen: “Durf eens iets. Geef jezelf bloot. Trek je kleren uit. Of maak een zelfportret samen met een aap in Artis, of wat dan ook. Doe er iets mee. Alleen een foto van jezelf is eigenlijk alleen maar ijdelheid, en ongelooflijk saai.”

Gerelateerde artikelen