Nieuws25 sep '14 13:15

Getrouwd in gemeenschap van naaktselfies

Auteur: Bram van Dijk

Stellen kunnen voortaan juridisch vastleggen dat zij op het internet elkaars vuile was niet buitenhangen als ze uit elkaar zijn, meldt Netwerk Notarissen. Wie het naaktbeeld toch deelt, moet via deze sociale media-clausule diep in de buidel tasten.

Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen en docent scheidingszaken, denkt dat deze clausule vooral preventief effect heeft. "De bedoeling van die boete is dat het een afschrikwekkend effect heeft. Dat je het niet in je hoofd haalt om zoiets online te zetten omdat je dan een flinke boete moet betalen. En bovendien: die boete geldt per dag dat je die naaktfoto of -filmpje op internet hebt staan."

Hoogte boete
Voor de hoogte van de boete wordt er bij de notaris gekeken naar de financiële positie van de partners. Daarbij moet je denken aan een boete van 500 euro per dag bij een modaal inkomen. Voordeel is dat de rechter bij overtreding meteen kan zien dat afspraken overschreden zijn.

Van der Geld verwacht dat partners best over dit soort zaken willen praten. Bij het opmaken van dit soort contracten wordt altijd uitgegaan van het worst-case scenario. "Of je het nu hebt over welke spullen zijn van jou of van mij zijn als we uit elkaar gaan, je bespreekt in feite hetzelfde."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen