Nieuws25 sep '14 17:13

Coördinator Terrorismebestrijding: 'Kans op aanslag is en blijft reëel'

Auteur: BNR Webredactie

De kans op een aanslag in Nederland is en blijft reëel. Dat zegt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof. Maar dat is voor hem geen reden om extra beveiliging op bijvoorbeeld treinstations in te gaan zetten.

Doordat Nederland IS gaat bombarderen in Irak, wordt ons land ook voor de terroristen een doelwit. Zo voorspelde vice-premier Asscher gisteravond. Maar de terreurdreiging wordt niet verhoogd, zegt Schoof. "We verhogen niet naar een hoger stadium, 'substantieel', omdat we dan concrete aanwijzingen voor een aanslag zouden moeten hebben. Die hebben we niet, dus daarom verhogen we het dreigingsniveau niet." Dat zegt hij tegen politiek verslaggever Jeroen Stans.

Daarom zal men ook geen extra 'zichtbare beveiliging' tegenkomen op openbare plekken. "Je gaat niet op ene nu bewapende mensen bij treinen of bruggen of andere locaties zien."

Wel kan Schoof zich vinden in de uitspraken van Asscher. "Wat we wel zien is dat het profiel voor Nederland door de missie voor de jihadisten zal toenemen. Maar tegelijkertijd moeten we ook realiseren dat deze missie bedoeld is om te zorgen dat het dreigingsniveau minder wordt. Door ISIS te bestrijden."

Dan:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen